Çeviri

Sayfalar

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir ?






"Rota Yeniden Oluşturuluyor!..."

Rota yeniden oluşturuluyor” bu sesi kaçıncı kez duyuyordum acaba?“ dedi iç çekerek. “Bir saate varırım” diye çıktığı yolda dördüncü kez yanlış yola sapmış ve o bir saatin çoktan iki buçuk saat olduğunu acı bir şekilde fark etmişti Mert. İki yıl başka bir şehirde yaşamıştı alt tarafı! Her yere yeni kavşaklar, yeni tek yön tabelalarıyla 30 yıllık memleketinde sanki bir yabancıydı. Bildiği yollar alt üst olmuş, gitmek istediği adrese bir türlü varamıyordu. “Kaç yıllık tecrübeli şoförüm, ne hale geldim?” diye utanıp sıkılması da cabası. 

O hengamede takıldığı kırmızı ışıkta sanki senelerce beklemiş gibi hissediyordu. Bir taraftan bu uzun ışığı fırsata çevirip arabasının camını silen fırlamaya harçlığını hazırlarken, bir taraftan düşündü. Trafikte yaşadığı bu, "Bir türlü istediği adrese varamayıp dolanıp durma hissi" bir anda çok tanıdık geldi. Zihnindeki camın kiri de “Hayatımın son yıllarında da aynen böyle hissediyorum…” cümlesiyle temizlenmeye başlamıştı.

Her seferinde “Acaba bu yol istediğim yere çıkar mı?” demekten kaçıncı turunu attığını unuttuğu bir caddedeydi. Bilmem kaçıncı kez geçmesine rağmen “Girilmez” tabelasını yeni gördüğü ve “Bence geçerim” diye daldığı bir sokakta kafa kafaya geldikleri arabayla birbirlerine suçlar gözlerle bakıyorlardı. Haklıydı kendince Mert, “Yolun çoğunu gelmişim, sokak bitmek üzere. Ne vardı sanki az geri gitse yani!” diyordu. Adamsa koskoca “Girilmez” tabelasını göre göre, bile bile neden Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalıştığını sorarcasına bakıyordu Mert’e. E haksız da sayılmazdı.

Bak yine olmuştu! Aynı “Bu yol çıkar mı?” dediği caddeler gibi, “Belki bu sefer işe yarar” diye denediği bir sürü yöntem işinde elinde patladığındaki histi bu. “Hayır, zannedersin dünkü çocuğum, kaç senelik iş tecrübem var” diye içerliyordu. 

Yıllardır beraber oldukları kız arkadaşının daha yeni fark ettiği ve çok hassas olduğu huyu da o girilmez tabelalı sokak gibiydi ve onunla da aynen böyle kafa kafaya kaldıkları sokaktaki gerginlikteydiler.

İnsanın yaşanmışlıklarının ona yetmediği anlardır bunlar. Hayat yaşayıp yaşamadığımızdan çok, ders çıkarıp çıkarmadığımızla ilgilenir. Kırmızı ışığın yeşil ışığa dönmesi gibi, yaşanmışlıkların deneyime dönmesini ister ki hayatımız tıkanmasın, aksın.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi de hayatın içindeki deneyimlerden faydalanılarak tasarlanmış bir bilgi teknolojisidir. “Deneyimsel” kısmını geçmişten, “Tasarım” kısmını ise şimdiki ve gelecek zamandan alarak geçmişin deneyimleri ile şu ana ve geleceğe köprüler kurar. Yeryüzündeki tüm canlı ve cansız varlıkların hayatlarındaki ortak deneyimleri harmanlayarak insanların hem bugününü hem de yarın gideceği yolun haritasını, deneyimselleştirilmiş öngörülerle çizmesine olanak sağlar. Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insanın hayattaki amacını amaç edinmiştir. İnsan bir kez geldiği şu hayatta ne yaparsa yapsın mutlu olmak, başarılı olmak ve etrafındakilerle doyumlu ve kaliteli ilişkiler kurmak ister. Bu amaçlar tüm insanlar için ne kadar ortaksa, bu amaca götürdüğüne inandığı yollar da o kadar çeşitlidir.


İnsan bazen onu mutluluğa ve başarıyagötürecek yolların seçiminde yanılır. Yanlış yerlerde yanlış kazançlar arar. Yanlış davranışlarla ve yanlış hamlelerle olumlu sonuçlar bekler. Eğer varmak istediği yer ya da gideceği yola dair bir bilgisi yoksa, bir bilinmez içinde doğaçlama yapar ve sanki daha iyiymiş gibi gözükene yönlenir. Dener, yanılır, bulur, öğrenir. Her seferinde deneyerek ortaya çıkacak başarılı ve başarısız sonuçları bizzat gözlemleyerek sonuca ulaşmayı tercih eder. Oysa hayattaki en pahalı, en zaman kaybettirici ve en kârı düşük öğrenme yöntemi deneme-yanılma (trial-error method) yöntemidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: deneme de yanılma…

Mert’in hayatından bize tanıdık gelen yöntem de buydu. Oysa çoktan o şehrin haritalarını navigasyon programına yüklemişlerdi. Birileri daha önce o yollardan geçmiş, onun yerine “Neresi çıkmaz, neresi tek yön, hangi sokak hangi caddeye açılır” belliydi. Kendi şehrine yabancı olmuş birini bırakın, orayı ilk defa ziyaret edeni bile kaç dakika içinde istediği adrese götüreceğini öngörüyordu. Yanlış yola saptığında da uyarısı belli, ‘rota yeniden oluşturuluyor’.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi de ulaşılması istenen bir amaç ve hedef doğrultusunda deneyimselleştirilmiş öngörüleri insanlara sunarak, bu hayattaki nihai amacına deneme yanılma yapmadan, en kısa yoldan ve en etkili biçimde ulaşma fırsatı sunan stratejiler bütünüdür.

İnsana kalan ise hedefini ve amacını, yani adresini belirledikten sonra navigasyonu açmak… 

===

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

“Kim Kimdir”İlişkide Ustalık”Başarı Psikolojisi” programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.

 

===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 

Yahya Hamurcu





You May Also Like

43 comments

  1. Adsız24/7/22

    İnsanın ne zaman nasıl davranması gerektiği konusunda çok önemli ipuçları veriyor, yol gösterici oluyor. İyi ki DTÖ var.. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Adsız9/8/22

    Adresini girip ‘Rota oluşturuldu, deneyimsel öğreti iyi yolculuklar diler’ sesini dinleyenlerden olmak dileğiyle :)

    YanıtlaSil
  3. Adsız9/8/22

    Hayatta strateji bilmediğimiz İçin ne kadar akıntıya karşı kürek çektiğimizi gösteren ve çözüm de sunan bir bakış açısı olmuş .elinize sağlık güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  4. Adsız9/8/22

    İnsanın amacını amaç edinen ve bunu o kişiye hatırlatan , hayatındaki boşlukları anlamlı hale getiren bir öğreti... iyi ki var

    YanıtlaSil
  5. Adsız9/8/22

    İnsan acelecidir hep kestirmeden hedefine ulaşmak ister
    Deneyimsel öğreti hayat yolunda en kestirme yoldur . 🌺

    YanıtlaSil
  6. Belgin9/8/22

    Hedefini ve amacını belirledikten sonra doğru yola girmek işte kilit nokta bu.

    YanıtlaSil
  7. Sümeyrak9/8/22

    İnsanın hayatında deneyimsel bir tasarım yapabilme olasılığının olması ne kadar güzel. Aslında benzer sebeplerin benzer sonuçları olduğunu bilmek çok büyük lüks bu zamanda. Çevredeki iyi olanı bulup modelleyerek minimum hata ile sebep oluşturmak kıymetli. Büyük konfor. Teşekkürler deneyimsel öğreti🌸

    YanıtlaSil
  8. Serap9/8/22

    İnsanın hayatının tekrar dizayn edebilmesi hemde çıkmaz sokaklara değil en güzel baharlara çıkan yollarla … teşekkürler DTÖ .

    YanıtlaSil
  9. "Yanlış yola saptığında da uyarısı belli, ‘rota yeniden oluşturuluyor."
    Rotamızı yeniden oluşturmaya ihtiyaç var..😉Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. Öznur9/8/22

    Deneme- yanılma da bir öğrenme yöntemi ama maddi manevi kaybımız çok olabiliyor. Tolere edemeyeceğimiz durumlarda deneyim transferi büyük konfor sağlıyor.

    YanıtlaSil
  11. Safiye9/8/22

    İnsan her yanlış yola saptığında rota yeniden oluşturuluyor… hayatta da yaptığımız her hatadan mutlaka geri dönüş vardır… doğru yola dönmenin fazla uzamaması dileğiyle…

    YanıtlaSil
  12. Adsız9/8/22

    Hayat bize yöntemi vermek için uğraşıyor biz ise görmemek için… DTÖ yöntemleri bize deşifre ediyor…çok şükür…

    YanıtlaSil
  13. Adsız9/8/22

    Çok güzel bir anlatım olmuş, hedefe varabilmek ümidi ile ...

    YanıtlaSil
  14. Adsız9/8/22

    İnsanların çoğu başına gelen olayların rastgele gerçekleştiğini düşünur..
    Bazi insanlar doğuştan şanslı ,ne yapabilirim ki?
    Kadersizim der durur...
    Hayatın kuralları olduğunu ,tutarlilikla ilerlediğini, subjektif değil herkes için aynı işlediğini bilmek...
    İnsanın omuzlarından büyük bir yükü alıyor Deneyimsel Tasarım Öğretisi...
    Teşekkürler,elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Rabia Bahşi9/8/22

    Insan bu hayatta gerçeğe götüŕecek bir rota belirleyicisi olmalı. Deneyimsel Tasarım Öğretisinin tüm eğitimleri insanın gerçeğini bulmasına yardımcı olur. Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  16. Adsız9/8/22

    Hayatın aslında bir dili, bir stili var...
    Gerçeği algılayıp hayatımızda uygulayabildiğimizde rotamız doğru bir şekilde oluşuyor.
    Rotamızın gerçeğe sahip olabilmesi, gerçeğe varabilme ümidiyle...
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  17. Adsız9/8/22

    O zaman hayattaki çıkmaz sokakları zorlamak yerine daha önce o yollardan geçmiş insanlardan hayatımıza deneyim transfer edelim☺️

    YanıtlaSil
  18. İnsanın çıkmazlara girip vakit
    ve ümit kaybetmeden, hayatına hem konfor hemde kolaylık sağlayan bu öğretiye herkese ulaşması dileğiyle..

    YanıtlaSil
  19. Ayşe10/8/22

    Hayat deneyip, deneyip her defasında kendini toparlamaya çalışmak için çok kısa...

    YanıtlaSil
  20. Adsız10/8/22

    İyİ ki rota yeniden oluşturulabiliyor...
    İnsana ne kadar çok merhamet edilmiş...
    Yanlış yolları, çıkmaz gibi görünen sokakların da bir çıkışı olduğunu bizlere öğretenlerden RABBİM razı olsun.
    Ellerinize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  21. Yeterki seçimini yap,senin için en uygun rota deneyimsel ögreti tarafindan belirleniyor..:)

    YanıtlaSil
  22. Etfalya10/8/22

    Hayatımda yaptigim en güzel şey, hayat rotamı oluşturmak için büyük katkı sağlayan Deneyimsel Öğreti seminerleri oldu.

    YanıtlaSil
  23. Adsız12/8/22

    Hayat ne yaşayıp yaşamadığımızla değil nereden ders çıkarıp çıkarmadığımızla ilgilenir; çok güzel yazı teşekkürler…

    YanıtlaSil
  24. Adsız14/8/22

    İnsan deneyerek daha çabuk yapacağını düşünür ama yapamaz. Deneyim transferini hayatımıza geçirmemiz gerekir. Çok güzel anlatmış. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  25. Özge E.14/8/22

    Hayatı yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Zaten hayattayım diye düşünüyor insan. Kaybedince kaybettiğinin değerini anlaması gibi yaşarken yaşamda olmanın, kendine verilenlerin kıymetini bilmesi gerektiğini bile bik eden yaşıyor.

    YanıtlaSil
  26. Adsız2/9/22

    Deneyim transferinin hayattaki önemini anlayıp hayatımıza geçirebilsek tüm yollarımız açılacak ve hiç bilmediğimiz yeri bile elinizle koymuş gibi bulacağız aslında ... cok anlamlı bir yazı

    YanıtlaSil
  27. ...Hedefe, deneme yanılma yapmadan, en kısa yoldan ve en etkili biçimde ulaşma fırsatı sunan GERÇEK stratejileri öğrenmek...
    Herkesin ihtiyacı 👍🏻🙂

    YanıtlaSil
  28. Derya2/9/22

    Her insan karşılaştığı problemlerin gerçeğini öğrenip problemlerine kalıcı çözüm bulmak ister. İşte burada Deneyimsel Tasarım Öğretisi devreye giriyor. İhtiyaç duyulan birçok konuda insana büyük bir konfor sağlıyor.

    YanıtlaSil
  29. Adsız2/9/22

    Beni seneler öncesine götürdü bu yazı 😊 İnsanın kendi hayatında rotayı bile oluşturmadığı zamanlara... Hayattaki deneme yanılmalarla ilgili rotamızı deneyim transferi rotamıza çevirmek için çok güzel bir yazı olmuş emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Adsız2/9/22

    İnsanoğlunun hayatında en kıymetli şey zaman. Zamanı en iyi şekilde kullanmanın yolunu öğrenmenin yolu Deneyimsel Tasarım öğretisinden geçiyor..

    YanıtlaSil
  31. "Hayat yaşayıp yaşamadığımızdan çok, ders çıkarıp çıkarmadığımızla ilgilenir. Kırmızı ışığın yeşil ışığa dönmesi gibi, yaşanmışlıkların deneyime dönmesini ister ki hayatımız tıkanmasın, aksın..."
    Tıkanıklıkları çözme vakti gelenlerden oluruz inşALLAH ⚘

    YanıtlaSil
  32. Adsız3/9/22

    İnsan deneyerek daha kolay öğreneceğim zanneder ama çok zarar görür. Benden önce o yola giden varken neden deneyip yanılayım. Deneyim transferi hayatı kolaylaştıran bir yöntem.

    YanıtlaSil
  33. Ayşa4/9/22

    Hedefi belirle, stratejiler de hazır... Ne büyük bir konfor...

    YanıtlaSil
  34. Adsız28/9/22

    Deneyim transferinin önemi güzel aktarılmış Amerika’nın koordinatları belli bir daha keşif İçin bu kadar efor niye sarf eder ki insan 🙈

    YanıtlaSil
  35. Adsız28/9/22

    Deneyim transferi kendi gecmisinden ve başka yaşantılardan...
    Ne büyük bi zenginlik...

    YanıtlaSil
  36. Adsız28/9/22

    Gerçek bir navigasyon sistemi 🤩

    YanıtlaSil
  37. Ayşe Temelci28/9/22

    Bir insan kendi hayat amacını bilmesi, bulması ne kıymetli

    Yoksa ne istediğini, ne yaptığını bilmeden, başarılı insanlar nasıl bu duruma geldiğini merak etmeyen, bir yaprak gibi oradan oraya savrulur

    Hatırlatıcı, düşündüren bir makale, kaleminize Kuvvet olsun 🕊

    YanıtlaSil
  38. Adsız28/9/22

    Navigasyon gibi teknoloji varken insan niye aynı yanlış yollardan tekrar tekrar geçsin...

    YanıtlaSil
  39. Beril29/9/22

    Sık sık sonuç değerlendirme yapabilmek 🌸

    YanıtlaSil
  40. Rota yeniden oluşturuldu diye ne çok duyuyoruz hayatta. Mutlu olmak isterken saplantılı hayata doğru gitmişiz, başarılı olmak isterken istemediğimiz mecralara sapmışız...Dönüş yolu pek zahmetli. En iyisi; İstenmeyen mahalleleri gösteren navigasyon yani Deneyimsel Öğreti, iyi ki varsın.

    YanıtlaSil
  41. Hayat deneme yanılma yoluyla yaşayıp el yordamıyla bulunacak kadar uzun ve kıymetsiz değil

    YanıtlaSil
  42. İnsanın rotası yeniden oluşturuluyor☺

    YanıtlaSil