Çeviri

Sayfalar

Annemden Mektup Var-4 /Alay Ediyorlar

 Alay Ediyorlar! 

                                                                     


Yavrucuğum,

Mektubunu okurken hem üzüldüm hem tebessüm ettim. Seni o kadar iyi anlıyorum ki… Nasıl mı eminim bundan? Çünkü insanın hangi durumlarda hangi tepkileri vereceği değişmez. Aynı şartlarda aynı sonucu alırsın; bu hayatın koyduğu yasa… Güneş bugün doğmasın, diyebiliyor musun? Bunu engelleyebilir misin? Bunun gibi… Dolayısı ile karşılaştığın insanlar, benim de karşılaştığım insanlar. Daha da önemlisi bu, yüzyıllardır milyarlarca insanın karşılaştığı kişiler, durumlar, olaylar…

Alay etmişler seninle, canın yanmış. Ne mutlu sana; seninle alay edilmiş, sen alay etmemişsin. Alay, cahile yakışır evlat ve cahilin en belirgin davranış kalıbıdır. Yaşı ne olursa olsun… Yaşadığı coğrafya, aldığı eğitimler, diplomaları, ünvanları,  kılığı kıyafeti… Bunların hiç önemi yok. Alay eden, cahilliğini etiketler.

Bilmediğinin farkında değildir, yazık. Bazen, senin sahip olduğun gerçekliğe dil uzatırken bulursun; “sen bunlara mı inanıyorsun ya, hangi çağda yaşıyoruz…” Bazen, eşek yükü ile okunmuş kitaplardan dipnotlar parçalarken bulursun. Falanca yazar, filanca kitap… Kendisine ait bir şey yoktur konuştuklarında. Onlarca kitap okunmuştur ama bir kez olsun üzerinde düşünülmemiştir. Kopyala, yapıştır… Keyif sofralarında, hafif de müzik varsa, iyi gidiyor(!)

Seninle alay etmişler ve çok ağlamışsın. E, üzüldüm tabii; anneyim. Senin canın yanınca, benimki de yanıyor. Elimde değil… Ama mutluyum. Neden biliyor musun? Çok şükür ki cahilin karşısında olan bir evlat yetiştirmek nasip olmuş. Ya yanında olsaydın…

Bilmediğinin hiç farkında değildir o. Daha da kötüsü, çok şey bildiğini zanneder. Normal olanın doğru olduğunu kabul eden popüler kültür, alkış tutar ona… Motivasyonu budur… Şak şak sesi!.. Oysaki marifet, ıssız da olsa, doğru yolda sessizce yürüyebilmektedir. Ne var ki doğru, ancak görmeyi hak edenlere bağışlanmış bir yoldur. Gözlerinde perde olanların görüş mesafesi, gözünden, gözünün önündeki perdeye kadardır. Ama o bu mesafeyi, sonsuzluk zanneder. Gerçeğin tadına hiç bakamadığı için, sahte dünyasında lezzetli yaşamlar sürdüğüne inanır.

Bir yanda cahilin ağzından taşan alay köpükleri, diğer yanda alimin bir damla gözyaşı… Köpüklü konuşmalar çok çekici ve güçlü duruyor. Ama insanlar eninde sonunda sakin bir limana demir atmak ister. Üstelik en hırçın dalganın coşkusu, sahile vuruncaya kadardır. Cahilin de susacağı bir kıyı var elbette…

Şimdi, sana düşen, sabretmek… Güzel bir sabır ile sabretmek. Bırak o, senden daha çok bildiğini zannetsin. Bırak o, havalı isimler verdiği polyester yaşamına devam etsin. Gerçekten bi haber, başka kıtaların üstünlüğünü konuşarak oyalansın dursun. Kaç dil bildiğini, kaç ülke gezdiğini anlatsın da anlatsın. Soyunun sopunun asaleti ile övünsün… Sakın ha; dedenin, babanın anılarını çok duyduk, sende anı olacak ne var, deme ona. Sakın muhatap olma… Senin sorun çok gerçekçi. Ama onda bunun karşılığı yok. Dolayısı ile vereceği yanıtlar senin için zaman kaybı…



Sana üzülme diyemem yavrum. Çünkü üzülmek, iyilere yakışır. Köpüksüz, dalgasız… Dağların arasında kalmış, yalnız bir koy gibi iyi olmak. Yolu kolay değil… Kayalıklar arasından yüzerek geçmen gerek. Sen onca mücadele edersin, bir de bakarsın ki korsanlar kirlerini bırakmaya gelmiş… Ya arkasından temizlik yapacaksın ya da yeni ve temiz bir koy bulacaksın.

Sen gerçek yol üzerinde sabit kal evlat. Nerede ve hangi zamanda olursan ol, sana ikiyüzlülük yapmayacak tek seçenek budur… Alay edenler mi? Onlar, dünya döndükçe hep olacak… Uzak dur, yeter…

Görüşmek üzere


===

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

“Kim Kimdir”“İlişkide Ustalık”“Başarı Psikolojisi” programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.

 

===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 

Yahya Hamurcu

You May Also Like

39 comments

  1. Çok iyi ya "alay edenler mı onlar hep olacak uzak dur yeter".elinize saglik..

    YanıtlaSil
  2. Susmak ne güzel yanıttır; anlayana da...
    anlamayana da...

    Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Adsız27/8/22

    Hayatta cahiller de var tabiki… Cahilin cahilliği olduğu için alim alim olabildi… Cahilliği farkedip alimlerden olabilmek işte en büyük maarifet…Teşekkürler…

    YanıtlaSil
  4. Sümeyrak27/8/22

    "Alay cahile yakışır"
    Ne kadar güzel bir cümle. İnsanın canı yanınca karşı tarafın canını yakmak ister. Ama susmak sessiz kalmak cevap vermemektir kıymetli olan. Dur bende şuna güzel bir cevap vereyim rezil edeyim diye düşünmemek. Canı yanmasına rağmen sessizce ağlayıp elindeki işe devam etmek.
    Dayak yemiş, ağlarken önüne konan üzüm tabanından hem üzüm yemek hem ağlamaya devam etmek. Ben şikayetimi zulm edene değil, ona izin verene ederim demek... Ne güzel haksızlığa uğramak. O hakkın zalimden alınıp yakında hakkı olana verilecek olmasını bilmek.

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel kağıda dökülmüş cümleler emeğinize yüreğinize sağlık 🌼
    Alay cahile yakışır 👍

    YanıtlaSil
  6. Adsız27/8/22

    Ne var ki doğru, ancak görmeyi hak edenlere bağışlanmış bir yoldur…

    YanıtlaSil
  7. Adsız27/8/22

    Gözlerinde perde olanların görüş mesafesi, gözünden, gözünün önündeki perdeye kadardır. Ama o bu mesafeyi, sonsuzluk zanneder. Gerçeğin tadına hiç bakamadığı için, sahte dünyasında lezzetli yaşamlar sürdüğüne inanır.

    ALLAH razı olsUn yüreğinize sağlık, yönü hep gerçeğe doğru olsun inşALLAH

    YanıtlaSil
  8. Adsız27/8/22

    insanın elinin lezzeti yanlız yemeklerde değil yazarılara dökülüyor. 😊👌

    YanıtlaSil
  9. Belgin27/8/22

    Gerçek yıl üzerinde sabit kalanlardan olmak dileğiyle

    YanıtlaSil
  10. Aynı yolda yürüyenler yolda benzer tiplerle karşılaşır, mesela diyelim ki evden çarşıya doğru giderken cami nin önünden okulun onunden geçersin, birahanenin önünden, parkın önünden, kahvehanenin önünden geçersin.. sen yolunda devam edersin, o kişiler sen yolda ilerledikçe değişir..ama stilleri benzerdir, ünvanları ne olursa olsun onların tepkileri de birdir.. sen birahenede takılmaz oyalanmaz devam edersin sonra okuldakiler sonra markettekiler vs..sırasıyla.. bu yerler değişse de oradaki cahillerin tepkileri benzer olur.. alay eder, sinirlenir, küçük görürler vs.
    Furkan 63. Ayet buralarda yolunda dosdoğru olan kişinin stili ile ilgili der ki;
    Rahman'in has kulları yeryüzünde vakar ve tavazu ile yürürler, Cahiller onlara laf attıkları zaman 'selam' der geçerler.
    Son paragrafta ne güzel yöntem vermiş, didişme, uzak dur yeter...

    YanıtlaSil
  11. Adsız27/8/22

    Sen gerçek yol üzerinde sabit kal evlat... emeğinize sağlık harika bir yazı yine yeniden...

    YanıtlaSil
  12. BETÜL T27/8/22

    Ne çok üzülürdü insan bunları öğrenmeseydi.. Dilerim ki daha birçok insana ışık tutar Deneyimsel Öğreti 🌟

    YanıtlaSil
  13. AsumanB28/8/22

    ...Ne var ki doğru, ancak görmeyi hak edenlere bağışlanmış bir yoldur. Gözlerinde perde olanların görüş mesafesi, gözünden, gözünün önündeki perdeye kadardır...🌱

    Görebilene, duyabilene, anlayabilene...

    YanıtlaSil
  14. Adsız28/8/22

    Tüylerim diken diken oldu, gözümde buğu. ALLAH raI olsun. Emeklerinize, yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Adsız28/8/22

    Kalemine sağlık, susmak ne zor ama ne kadar büyük bir olgunluk ve bilgelik. Cahil bu kadar güzel anlatılamazdı. Bilende bu kadar olunca olmazdı. Düşünerek okudum emeği geçenlere slm olsun. Allah razı olsun. Harika bir farkındalık. İnsan bunu düşünüp cahille nasıl baş edeceğini daha iyi anlar.

    YanıtlaSil
  16. Meltem28/8/22

    Harika bir yazı olmuş. Herkesin herşeyi çok bildiğini sandığı bu günlerde alay edilmesi, üst perdeden bakmalar o kadar çok ki. Ne mutlu gerçeği yol edinenlere.

    YanıtlaSil
  17. Adsız28/8/22

    Şimdi, sana düşen, sabretmek… Güzel bir sabır ile sabretmek. Bırak o, senden daha çok bildiğini zannetsin. Bırak o, havalı isimler verdiği polyester yaşamına devam etsin.

    YanıtlaSil
  18. Adsız28/8/22

    Ne mutlu cahilin yanında değil, karşısında olan evlat yetiştirebilenlere..

    YanıtlaSil
  19. Ayşe28/8/22

    Çok güzel yazı yüreğinize sağlık.
    Sen uzak dur yeter...

    YanıtlaSil
  20. Adsız28/8/22

    “Oysaki marifet, ıssız da olsa, doğru yolda sessizce yürüyebilmektedir.”
    Gerçeklere sırtını dayayıp yürüyebilmek kalbe nede güzel bir hafiflik sağlar tüm zorlukların, alay edenlerin karşısında.
    Kaleminize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  21. Gerçek hep var. Alaycı varsın konuşsun. O kısa süre etkiler, gerçeğin etkisiyse sonsuz...
    Siz de hep hatırlatın dilerim, gerçek ne muhteşem bir şey hep anlatın dilerim 🌻

    YanıtlaSil
  22. Ne kadar tatlı ve samimi bir yazı olmuş... Anne şefkati ile cahilliğin detaylarını anlatan yazıyı hazırlayanların ellerine sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  23. Eftalya28/8/22

    Başarılı olabilmek için cahilden uzak durabilmek gerekiyor. Peki ama nasıl? Bu kadar illuzyonun içerisinde cahili nasıl tanıyacağız? Nasıl ondan uzak duracağız? Tüm bu soruların detaylı analizi Başarı Psikolojisi Seminerinde 😊

    YanıtlaSil
  24. Çok güzel bir bakış, çok ince detaylar; doğru olanı yapmak acı verir, ağlatır insanı, 'cahilin yanında değil karşısında olmak' mesele... Bu güzel paylaşım için çok teşekkür ederiz..

    YanıtlaSil
  25. Adsız28/8/22

    Bir annenin evladına gerçek öğüdü böyle olmalı… yoksa şimdikilerin yaptığı gibi “kim üzdü seni göster bana göstereyim gününü ona!!!” Şeklinde olmamalı… cahilliğe verilecek tepki sabır 👏🏻

    YanıtlaSil
  26. Adsız28/8/22

    İnsan kendine cahil, alay karşısında tepkiselleşmeden kalabilenlerden olalım inşALLAH, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  27. Adsız28/8/22

    İnsanoğlu cahildir ancak cahil kalma hakkı yoktur der Deneyimsel Tasarım Öğretisi

    YanıtlaSil
  28. Adsız28/8/22

    Çok şükür çok şükür ki cahillik nedir öğrendik ya hep cahil kalanlardan olsaydık her şeyin en iyisini biz biliyoruz zannedip öyle bir yaşamı heba etseydik ne kadar şükür edilse az çok kıymetli yazı🙏

    YanıtlaSil
  29. Nese T28/8/22

    Ne mutlu sana; seninle alay edilmiş, sen alay etmemişsin...Ne mutlu...

    YanıtlaSil
  30. Adsız29/8/22

    "Üstelik en hırçın dalganın coşkusu sahile vuruncaya kadardır." Çok şeyi özetlemiş gerçekten... Sahile vurunca, gerçekler insanın yüzüne yüzüne vurunca o hırçınlıktan eser kalmıyor... Uzak duralım yeterli, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  31. Cahilin karşısında olan bir nesil yetiştirmek.. Dert edinelecek güzel bir mesele bu.. onlar cahil.. ama o cahiliye karşısında biz ne yapabiliyoruz?

    YanıtlaSil
  32. Haksızlığa uğramışsın ve susabilmeyi başarabilmissin ne mutlu, çok güzel yazı teşekürler🌸

    YanıtlaSil
  33. Adsız30/8/22

    Haksızlığa uğradikca bereketlenir insan, nasıl güzel bir farkındalık. İnsana güç veren, yola sağlam başlatan bir yazı olmuş her zamanki gibi...

    YanıtlaSil
  34. Adsız1/9/22

    Ne mutlu sana; seninle alay edilmiş, sen alay etmemişsin🥰

    YanıtlaSil
  35. Adsız2/9/22

    Oysaki marifet, ıssız da olsa, doğru yolda sessizce yürüyebilmektedir.

    Iyi ki... iyi ki bu yazılar yazılmış... iyi ki var. Gönüle ferahlık veren, hatırlanması gerekeni hatırlatan ve iyiliği tavsiye eden...

    ALLAH razı olsun ❤️

    YanıtlaSil
  36. Derya2/9/22

    "Susmak, huyların efendisidir" der Peygamberimiz...
    Allah hepimize doğru tepki verebilmeyi nasip etsin...

    YanıtlaSil
  37. Zeynep Beyza4/9/22

    Çok etkileyici, farklı, gerçek, kalpten...
    Böyle anne, evlat, dost, tanıdık dostlar başına...

    YanıtlaSil
  38. Adsız4/9/22

    Dağların arasında kalmış, yalnız bir koy gibi iyi olmak. Yolu kolay değil… Ne güzel anlatmış. Yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil