Çeviri

Sayfalar

Az Sonra Ne Olacak Biliyor Musun?

Aylardan Kasım… Güneş ışığını gönderdi ama tam olarak aydınlık yok. Her sabah işe giden milyonlarca insan gibi o da işe gidiyordu. Hani insanoğlu acelecidir ya; o da telaşla işe yetişmeye çalışıyordu.

Yine kafasında sürekli yaşadığı problemler vardı. Çocuğunun okul masraflarını düşünürken, bir de eşiyle dün akşamki tartışma canını sıkmıştı. İşe gidince de  patronun laf sokmalarına maruz kalıyordu. Velhasıl, zihni karmakarışıktı.

Bilseydi ki problemlerin çözümü insanın kendinde gizli… Dertlenir miydi bu kadar? Bilseydi ki insanoğlu  tartışmaya meyilli… Yapılması gereken sadece geri çekilmek… Kafasına bu kadar takar mıydı?

Harcamalarını planlayabilseydi ve ihtiyaç ile isteklerini daha iyi ayırt edebilseydi… O zaman, sabit gelirine uygun hareket edeceği için,  derin düşüncelere dalmasına gerek kalır mıydı?

İnsan bilmediği zaman, olup bitenleri çok yorucu buluyor.

İşte öyle bir günde; çocuğunun taleplerini ilettiği,  eşiyle arasının limoni olduğu…  Ayakları geri geri giderken, mecburiyetten yola koyulmuşken… Dakikalar sonra… Karşıdan karşıya geçerken son bulan bir yaşam öyküsünün baş kahramanı oldu…

İşte bu kadar kısa süre içerisinde insanoğlunun yaşam değişimi… Herkesin kaçınılmaz sonucuna götürdü onu.  Zaten her yolun sonu buraya çıkacaktı somut dünyada. Bir somutluğun somut bir bitişi olacaktı.

İnsanı farklı yapan soyutluğu..  Kim bilir belki  o da sabah,  yolda gördüğü herkese tebessüm etmeye çalışmış, elindeki simitten birazcık koparıp yerde rızkını bekleyenlere ikramda bulunmuştu. Gökyüzüne, ağaçlara bakıp, içine huzur doldurmuştu. Kuşların ahenkli hareketlerinde yaratıcıyı görmüştü belki de...

Kim bilir? Belki böylesi gerçekçi davranışların ardından son bulmuştu yaşamı… Kim bilebilir ki gerçekten  içinde neler olduğunu, ona en yakın olandan başka.

Kim bilebilir ki neleri beraberinde götürdüğünü ve neleri arkasında bıraktığını. Yada kim bilebilir keşke biraz daha kalabilseydimlerini keşkelerini…

Kim bilebilir pişmanlıklarını, öfkelerini, samimiyetini ve netliğini. O’ndan başka kim bilebilir?

Her yolun sonu O’na çıkarken… İnsan hiç düşünmeden o yolun sonuna gelebilir mi? Ne yazık ki gelebilir. Hikayenin kahramanı gerçekten düşünen biri miydi; bilinmez. Sonuna düşüncesizce gelinen her yol sadece, boşa geçirilmiş günlere şahitlik etmiştir.

Üzücü olan, gidenin bir daha geri gelmeyeceğini bilmek değildir. Biraz sonra…Çok az sonra, bizim de gideceğimizi  bilmemektir… Gideceğimizi ve aslında vazgeçilmez zannettiklerimizden, bir celsede ayrılacağımızı…

Ey insan,

Az sonra ne olacak biliyor musun?


                                                                                                   ===

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

Kim Kimdirİlişkide UstalıkBaşarı Psikolojisi programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.

 

===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 

Yahya Hamurcu

You May Also Like

14 comments

  1. Adsız18/11/22

    Her an herşeyin değişebileceğini unutuyoruz. Sonsuza kadar sürecek miş gibi geliyor . Başlayan herşeyin bittigini gördüğümüz halde .
    Oysa ölümü kabullendiginde insan yaşamaya başlar. Vakti kiymetlenir, hayatını anlamlandırmak la ilgili bir derdi olmaya başlar.
    Kısa ya da uzun nasıl yaşadığin önemli?
    Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Öznur18/11/22

    Bir somutluğun somut bir bitişi olacaktı...
    Yazıdaki içtenlik insanın kalbine işliyor🍂🍂

    YanıtlaSil
  3. Nese T.18/11/22

    Az sonra...insanoglu bunu ara sıra bile aklına getirebilse,nasıl hareket ederdi acaba...

    YanıtlaSil
  4. Sümeyrak18/11/22

    İnsanoğlunun yanıldığı nokta... Kalıcı olduğunu zannedip gidene üzülmesi. Oysa hakikaten az sonra arkasından kendiside gidecekken... Herşeyin geçici olduğunu idrak edip bu dünyadaki gerçek amacını yakaladığında insan her iki dünyayı da iyi yaşayanlardan olmaya başlıyor.

    YanıtlaSil
  5. Hayatta herşeyin geçici olduğunu unutup nasılda kök salmaya çalışır insan..
    Halbuki an meselesi tüm bağlarından kopup ayrılması..
    Ne kadar az düşünüyor ne kadar az ibret ( deneyim) alıyoruz..

    YanıtlaSil
  6. Ayşe Temelci18/11/22

    Oysa her şeyin bir sonu, her sürecin bir sonrası var.

    Her an hatırlayanlardan olalım 🤲

    Kaleminize bereket olsun 🕊🤍

    YanıtlaSil
  7. Pınar Yenilmez18/11/22

    İnsanoğlu problemlerini düşünmekten; doğaya, havaya, yere, kendine, kirpiklerinin her bir tanesine bile bakıp düşünmeyi ihmal etti. Neden çünkü gerçeği değil sahteyi düşündü de ondan... Yüreğinize emeğinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  8. Belgin19/11/22

    Ey insan nereden geldin? Nereye gidiyorsun? Peki neden buradasın? Biliyor musun? Keşke bunları düşünsek her sabah uyandığımızda. Herşey nasıl da başka olur değil mi?

    YanıtlaSil
  9. Adsız19/11/22

    Az sonra ne olacağını bilememek... Ne güzel ikram...

    YanıtlaSil
  10. Adsız19/11/22

    Her daim hatırlayanlardan olabilmek… Bize unutturacak olanların uzağında olabilmek… O gerçekleşecek ve kaçışı olmayan sona güzel yürüyenlerden olabilmek İnşALLAH… Her an karşılaşmamız olası olan, o sonu hatırlatan çok güzel bir yazı… Teşekkür ederiz…

    YanıtlaSil
  11. Adsız20/11/22

    Çok anlamlı

    YanıtlaSil
  12. Kaçınılmaz olana en güzel şekilde hazirlanabilmek nasıp olsun hepimize inşallah.Kaleminize saglik.

    YanıtlaSil
  13. Adsız21/11/22

    Çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Somut bir başlangıç somut bir bitiş ne kadar gerçek. Bizleri o kadar düşündürüyorsunuz ki Allah razi olsun sizden. Yarın ne giysem ne yemek yapsam nereye gitsem deriz oysa az sonra ne olacağımızı bilmiyoruz? Yarın şunu giyecem de ölümü düşünüyor musun? Seni hayata küstürmüşler canım. Kafalar o kadar somut ki verilen cevaplar da somut oluyor. Rabbim bilinç açıklığı versin bizlere.

    YanıtlaSil