Kıyaslar vardır bu dünyada
En iyisi neyse deneyimlenen, sonrakilerin ona göre ölçülendirildiği
Kıyaslardır ölçüler insan için
Birini üzerken diğerini sevindiren
Birinin güzelini diğeri için çirkin yapan, birinin çirkinini de diğeri için güzel yapan
Yemeğin tadının beğenilmesine yada beğenilmemesine sebep.
Taksimetredeki bir rakamı pahalı yada ucuz yapan.
İnsan doluyu öğrenince boş ile kıyaslama yapabilir. Soğuğu hissedince anlar sıcağın ne demek olduğunu. Sağlıklı olmanın ne demek olduğunu, bir diş ağrısında anlar; bütün gece uyuyamayınca.
Deneyimsel Öğreti der ki: “Her şey zıddıyla yaratılmıştır.”
Yılın 365 günü gece yaşanmaz; gündüz "Ben de varım" der. Güneş gelir gider, ay ve yıldızlar devralır nöbeti. Mutlu anlar hüzne bırakır yerini. Bir sonraki mutluluğa ve hüzne kadar. Ve insan birini, diğerini bildiği için anlar. İyi - kötü, güzel - çirkin, acı - haz, doğru - yanlış.
Ve kıyaslar başlar
Off çok sıcak,
Ayyh çok soğuk,
Yaaa ne güzeel,
Iyhh çok çirkin,
Bu çok doğru,
Kesinlikle yanlış.
Kıyaslar, hayata karşı duruşumu, iletişimimi, ilişkilerimi, başarımı etkileyen ölçütlerim ise neye göre belirlemeliyim bunu?.. 13 puan az not alınan bir sınav, aracımdan daha donanımlı başka bir araç ya da başkasının eşinin hazırladığı tatil hediyesi… Bunlar, insanı üzen yada sevindiren bir ölçüt olmamalı o halde; öyle değil mi?
Deneyimsel Tasarım Öğretisi, zihnin çalışmasında, kıyasların öneminden söz eder. İnsanoğlu sahteliğe meyledince, kıyasları başka insanlar olmaya başlar. Emek verilmesi, bedel ödemesi gereken yerlerde hemen gözü etrafa kayar. Aranan şey, kendine göre daha az yapandır. Şikayet eder, neden onlar daha az yapıyor, diye... Kendisine bir şey verileceği zaman da başka insanlara bakar; onlara neden daha fazla verildi, diye!..
Oysa ki insanın, dününe göre kendine bakmasıdır önemli olan.
"Dünümden daha iyi miyim, kötü müyüm?"
Sürekli, kendi yaşamından deneyimler çıkarmak.
Kıyası kendi dünü olan insan, gerçeğe uyumlu olacaktır.
Ve bu hayatta gerçeğe uyumlu yaşayan insan,
kazanan insandır nihayetinde….
===
Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.
“Kim Kimdir”, “İlişkide Ustalık”, “Başarı Psikolojisi” programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.
===
“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?
Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”
Yorumlar
Kaleminize sağlık