Çeviri

Sayfalar

YENİLER ZORDUR

  



YENİLER ZORDUR 


Meral dalgın bakışlarla durakta oturuyordu. Üniversiteyi bitireli 4 yıl olmuştu.  Okul biter bitmez bir firmanın satın alma bölümünde çalışmaya başlamıştı. 4 yıldır aynı firmada çalışıyordu. Ancak son dönemde şirket mali krizleri yüzünden küçülmeye gitti. Bu yüzden işten çıkarılanlar arasındaydı. İşteki son haftasıydı. "Şimdi ne yapacağım?" diye düşünüyordu. Bu dalgın düşünceler arasında bir sesle irkildi. Uzun zamandır görmediği üniversite arkadaşı Nurcan’dı. Önce biraz şaşırdı, uzun uzun birbirlerine sarılıp hasret giderdiler. Hemen hafta sonu buluşma kararı aldılar.

    Nurcan iyi bir firmanın insan kaynakları müdürü olarak çalışıyordu. Hafta sonu buluştuklarında Nurcan’a iş yerinden bahsetti. Satın alma bölümünde personele ihtiyaçları olduğunu söyleyerek Meral'e iş teklifinde bulundu. Meral şaşkındı, zaten işteki son haftasıydı. Nurcan’ın teklifi, karşılaşmaları nasıl güzel denk gelmişti. Bu teklife atlamamak için kendini zor tuttu. Buraya deneyimli bir personel olarak girecekti. Nurcan’a durumunu aktardı ve bir sonraki hafta iş yerine görüşmeye gitti. Çalışma saatleri, imkanları ayrılacağı yerden biraz daha iyiydi ve anlaştılar.
 
    Meral için yeni başlangıç zamanı…


Her ne kadar Nurcan'ı tanıyor olsa da Meral için bu değişiklik kolay bir şey değildi. İlk iş günü sabah erkenden kalktı, hazırlandı ve iş yerine gitti. Nurcan kapıda güler yüzüyle onu karşılayarak odasını gösterdi. "Bir şeye ihtiyacın olursa beni arayabilirsin, öğle yemeğinde görüşürüz" diyerek odadan ayrıldı. Meral ne yapacağını bilmiyordu. İşe girdiği için iyi olsa da garip bir heyecan içindeydi. Kaygılıydı, düşünüyordu, düşündükçe gerginleşti. Hayatta en iyi olduğu konu işiydi, değişen sadece işyeri olmuştu. Neden şimdi bu kadar tedirgindi, gergindi?
 
    Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; Herşeyin başlangıcı zordur, insan bir dönem çıraklığa düşer.
Meral'in kafasında sorular!
  • Yeni bir ortam, tanımadığım insanlar, onlarla anlaşabilecek miyim?
  • Patronunun çalışma prensibi nasıl? Karşılıklı beklentilerimizi karşılayabilecek miyiz?
  • İş yerinin düzenine, sistemine uyum sağlayabilecek miyim?

Sonra üniversiteyi bitirip ilk işe girdiği günler geldi aklına. Aynı sorular o zaman da vardı aklında, aynı gerginlik, aynı tedirginlik. "Ne kadar da alışmıştım oraya" diye iç geçirdi. Ama zamanla nasıl da benimsemişti.

    İnsan hayatında çıraklığı bir kez yaşayacağını sanıyor. Oysa her yeni başlangıç yeni bir çıraklık. Her şeyin yenisi, ilki zordur. Yeni başlangıçlarda o konuyu çok iyi bilmek yeterli olmuyor. Evlilik ve ilk yılları, ebeveynliğin ilk zamanları, yeni başlanan okul, değiştirilen şehir, yeni başlanan iş, değiştirilen şirket liste uzar gider. Başlangıçlar hep zor ve sancılıdır. Meral daha önce de benzer bir deneyim yaşamıştı. Başta biraz zorlanacak ama deneyimleriyle sürecin üstesinden gelecekti. Yapması gerekenler; önce süreci kabul etmek ve devamında ise biraz sabır ve azimdi. Sürekli hataları azaltıp, sürekli doğruları artırmak için deneyimselleştirmek gerekir.

    Hayatta yeni başlangıçlarımız, zorluklarımız hep olacak. Yapmamız gereken olabildiğince geçmişten deneyim transferi yaparak süreçten keyif almaya çalışmak ve sürecin geçici olduğunu hatırlamak. Hayat her yeni başlangıçla bize yeni bir kapı aralıyor; açmasını bilene…

 ===   

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

Kim Kimdirİlişkide UstalıkBaşarı Psikolojisi programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.

 ===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 


Yahya Hamurcu





 

You May Also Like

4 comments

  1. Naciye Bşl30/4/24

    İnsan monotonluktan sıkılan ama düzeni bozulduğunda hayatı allak bulak olan. Her insanın güncel hayatında yaşadığı bir durum, teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten ihtiyaç karşılayan güzel bir yazı Allah razı olsun

    YanıtlaSil
  3. Gülfem2/5/24

    Elinize sağlık ne güzel anlatmışınız çok hayatın içinden olmuş.

    YanıtlaSil
  4. Yeniler zordur gerçekten ve öyle olması da kişiyi diğerlerinden ayırır sabrı ölçüsünce.

    YanıtlaSil