Süsün Arkasındaki Zarar

 



Diş kliniğinden çıktıklarında Ebru hala ilacın etkisindeydi. Buna rağmen konuşmaya çalıştı, söyledikleri anlaşılmıyordu. Annesi Selma Hanım “Yorma kendini, anlamıyorum söylediklerini.” dedi. Ebru’nun huyuydu bu, konuşmadan duramazdı. Bulduğu her fırsatta konuşmak isterdi.  Bir taraftan “Bir daha tatlı yemeyeceğim.” diye şikayet ediyor, bir taraftan da hala “Acaba dondurma yesem yaram çabuk iyileşir mi?” diye soruyordu.

- Hala akıllanmayacak mısın sen? Doktor ne dedi? Şekerli olan her şey yasak!

- İyi de dondurma şekerli mi?

- Evet…

- Ama ben tatlıyı çok seviyorum. Şimdi ne yiyeceğim?

- Kızım tatlı olan şey sadece çikolata, dondurma değil ki. Hurma, incir, üzüm gibi meyveler de var. Hem de bunlar çok sağlıklı.

- Ben onları sevmiyorum. Onlar abur cuburlar gibi güzel değil.

- Öyle mi? Hurmalı, incirli, kuru yemişli barları nasıl yiyorsun peki?

- Onlar gerçekten çok lezzetli.

- Aslında sen onların paketli oluşunu seviyorsun. Çok parlak, albenili paketler fark ettin mi? -- Paketlere dokunduğunda çıkan sesi bir hatırla! O jelatinli kağıtlar aynı zamanda çok renkli değil mi?

- Evet…

- Daha kolay satabilmek için süslüyorlar. Bak dişlerinde ne kadar çürük var! Biliyorsun aslında dişler kemiksi yapıdır. Dişini bu hale getiren vücuduna neler yapar hiç düşündün mü? Demek ki ambalajı kadar içeriği güzel değilmiş.


Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: ’’Zararlı şeyler süsün arkasına gizlendiğinde insan daha çok yanılır.’’

Gerçek olan, faydalı, temiz ve sadedir.  Ambalaja ihtiyacı yoktur, zaten yaratılışı çok güzeldir.

Meyvelerin, sebzelerin sadece koruyucu kabuğu var.  Birilerinin onu satın alması için süslenmelerine gerek yok. İlaçsız, organik olarak yetiştirilen meyveleri ağaçtan toplayıp keyifle yiyebiliyoruz. Meyvenin kabuğunu da yiyebiliriz dahası yemesek de kullanım alanı çoktur. Kabuğunu kaynatır içersek ödem attırır. Portakalın, elmanın kabuğunu; keke, kurabiyeye koyabiliriz. Onlardan reçel yapabilir, bazılarını hayvanlara yiyecek olarak verebiliriz. Toprağa karışırsa gübre olur ve diğer bitkilere fayda verir. Hâlbuki o parlak, gösterişli paketler toprağa atıldığında gübre olmaz. Hatta çevreye zarar verir ve çöp olarak etrafı kirletir.


Domatesi, biberi ve soğanı düşünelim mesela! Neredeyse her yemekte kombine olanlar… Salatası ayrı, menemeni, kışlık sosu ayrı güzel.  Dana nice sebzeler, meyveler, bakliyatlar, etler ne kadar çok çeşitli ürün var.  

Dış görünüşlerine baksak o kadar albenili durmuyor ama bir işleyince faydası ve güzelliği ortaya çıkıyor. Daha yemeden kokusu ile insanı cezbediyor.  İçine girdiği her şeyi güzelleştiriyor.

Patates dıştan bakınca kirli ve dikkat çekmeyen bir ürün.  Ne parlak ne de gösterişli paketi var. Şekli çoğu zaman yamuk yumuk, pek estetik bir görünüşü yok. Dışarıdan bakıldığında çikolata ile yarışamaz gibi. Ama gerçekte kızartmada ayrı, haşlamada ayrı, etli yemekte ayrı bir lezzeti var.  Soğuk ya da sıcak konulduğu her yemeğe yakışıyor.

İnsan da doğanın bir parçasıdır ve sadeleştikçe, tüketimini azaltıp ürettikçe güzelleşir. Doğadaki her şey gibi hem sade hem faydalı hem de keyifli olabilir. Gerçek güzellikler ile donanan insanlar olmak ve dünyayı daha da güzelleştirmek ümidiyle...

===   

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

Kim Kimdirİlişkide UstalıkBaşarı Psikolojisi programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.

 ===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 


Yahya Hamurcu





Yorumlar

Gülfem dedi ki…
Dünyayı daha da güzelleştirmek ümidiyle 🌸🥰
Figen Ekame dedi ki…
Maalesef doğal zannedilen birçok besine de insan eli değiyor. Bu devirde doğal bir ürün yemek için ciddi araştırma gerekiyor. Şifa diye yediğimiz çoğu şey zehre dönüştürülmüş durumda :(
Ayşe Budak dedi ki…
Süslü olan paketiyle kandırıyor. Zararı ise sonradan çıkıyor.
Adsız dedi ki…
Süslü hayatların arkasında ki kötü görüntüler gibi
Ravza dedi ki…
Harika bir hikaye olmuş ellerinize sağlık inci misali güzel olan herşeyler daima gizlidir.
Sibel bslgn dedi ki…
Gerçek güzellikleri fark eden ve etrafına gerçek albenileri olan insanlardan olmak ümidiyle. Teşekkürler kaleminize, düşüncenize sağlık 🪷
Adsız dedi ki…
Ne kadar güzel anlatmışsınız doğru söze ne hacet
Adsız dedi ki…
Güzellikler bizlerle olsun :)
Adsız dedi ki…
Gerçek gösterişten uzak ama çok şık ah bilsek...
Ayşe dedi ki…
Keyifle oğluma okudum. Çünkü o da hem çok konuşuyor hem paketli ürünleri cok seviyor. Kaleminize sağlık.
Ncy Bşl dedi ki…
Gerçek olan faydalı temiz ve sade;) kaleminize sağlık
Büşra S.D dedi ki…
Sadeleşip, üretip güzelleşebilen olmak dileğiyle. Keyifli bir yazı olmuş