Çeviri

Sayfalar

Acı Yok Rocky!



ACI YOK ROCKY!

Sağlıklı olmak insanın kendi seçimi mi?

Son zamanlarda ağrıları iyice artmaya başlamıştı. Özellikle dizlerindeki ağrılar dayanılmaz hale gelmişti. Artık yaşlandığını ve başka hastalıkları da olduğu için bunların normal olduğunu düşünüyordu. Yani yaşlanmak böyle bir şey olmalıydı; hastalıklarla boğuştuğun bir süreç…

Kendini iyice bırakmıştı. “Ağrılarım var”, deyip tüm gün uyuyor ya da televizyon seyrediyordu. Her geçen gün ağrıları da paralel olarak artıyordu.

Kendisinden çoktan vazgeçmişti.

Ailesi ve etrafındaki insanlar, hareket etmesini, etmezse her geçen gün daha kötü olacağını söylüyordu. Öyle ya, hala ayakları tutarken şükrünün göstergesi olarak kendini yürümeye zorlaması gerekmez miydi? Ayağı olmayan bir sürü insan, tek ayağıyla ya da koltuk değneğiyle hayatını devam ettirirken…

Aslında bu ilk tecrübe değildi. İlk kez kendinden vazgeçmemişti. Hayatında hep birileri için bir şeylerden vazgeçmişti. Kendi için değil, başkaları için hayata gelmiş ve onlar için yaşıyor gibiydi. Motivasyonu hep başka insanların düşünceleri olmuştu. Kendisi ile baş başa kaldığında, bir şey yapmak istemiyordu.


Daha önce spor yapmak için girişimleri olmuştu. “Artık karar verdim, sağlıklı yaşayacağım” demişti. Birkaç arkadaşıyla çıkıp her gün yürüyüş yapıyordu. Çok da iyi hissetmeye başlamıştı. Ağrıları yine vardı ama daha uzun süre ayakta kalabildiğini fark ediyordu. Bu durum hoşuna da gidiyordu. Çünkü geçmişinde çok hareketli, yerinde duramayan, hızlı hareket eden, kıpır kıpır biriydi.

Bir dönem yaşadığı ruhsal bunalımlar onu sürekli yatmaya meyilli hale getirmişti. Akabinde geçirdiği rahatsızlıklar da onu uzun süre yatağa bağlı kılmıştı. Bu uzun hareketsiz süreçte kaslar, iyice zayıflamış ve kendini taşıyamaz bir hale gelmişti. Artık iki adım atsa yoruluyor ve bunu hastalıklarına bağlıyordu.

Arkadaşlarıyla olan bu yürüyüşler de uzun sürmedi. İki hafta sonra arkadaşları gelmeyince o da bıraktı. Tekrar evde, yatağına ve televizyonuna bağlı hayata geri döndü. Hareket etmesi gerekiyordu ama motivasyonu yoktu.

Peki, onu zorlayan şey neydi?

Spora başladığında tüm vücudunun ağrıması mıydı? Ama her güzel ve faydalı şeyin başında olduğu gibi sporun başında da biraz zorluk vardı. İlk spor yapmaya başladığında birkaç gün kasları ağrıyacaktı. Ama bu geçici bir şeydi. Kısa bir süre sonra, tüm vücudu, yaptığı şeye uyumlanmaya başlayacaktı. O zorlu kısmı geçince, daha zinde daha sağlıklı olduğunu hissedecekti. Zaten bunu daha önce deneyimlemişti. Ama o, başında acı olan bir şey yapacaksa, en azından keyif olmalıydı işin ucunda. Bu yüzden arkadaşlarıyla olmak istiyordu. Ama dış dünyayı kontrol edemezdi. Arkadaşlarının işi çıkabiliyor, her zaman gelemeyebiliyorlardı.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; İyi olan her sürecin başında bir miktar acı vardır…

Diyete ilk başladığında ne zordur sabretmek. Herkes yerken insanın önüne gelen en sevdiği yiyeceği reddetmesi… Bir de buna açlık acısı, baş dönmeleri, halsizlikler eklenince… Ama bir süre sonra insan buna uyum sağlamaya başladığında “Aslında çok yemek ne kadar yükmüş. Midem artık daha rahat… Hem kilo verince vücudum da rahatladı” demeye başlar.

Ama ne zaman?

Bir süre sonra…

İşte o zaman diliminde insandan istenen şey; “Sabır” Çünkü baştaki zorluk geçicidir.

Peki o neden sabredemiyordu?

Yalnız olmaktan hoşlanmıyordu. Oysa motivasyonunu dış dünyaya bağlamasa, kendi sebebine odaklansa…. Küçük hedeflerle spora başlasa, sürekliliği yakalamış olacaktı. Arkadaşlarıyla sohbet ederek müzik dinleyerek değil, tek başına olmanın verdiği geçici acıya katlanarak devam etseydi kim bilir hayatında neler değişecekti.

Spor yapmak istemesinin asıl sebebi “Sağlık” olmalıydı. Ama ne var ki, o arkadaşlarla bir arada olmak için spor yapıyordu. Bu nedenle bir araya gelmediklerinde spor yapmak istemiyordu. Kendine şu soruları sormalıydı:

- Amacım ne? Sağlıklı yaşamak mı?

- Evet, sağlıklı yaşamak.

- Neden sağlıklı yaşamalıyım?

- Çünkü daha kaliteli bir hayat istiyorum.

- Nasıl sağlıklı yaşarım? Ya da sağlıklı yaşamak için neler yapabilirim?

Amacı sağlıklı yaşamaksa, ona göre hedef belirlemeliydi. Hedefini küçültüp, belki 5 dakikalık yürüyüşlerle işe başlamalıydı. İlk hedefi, 5 dakikalık yürüyüşleri sürekli hale getirmekti. Yani adım adım hedefe yaklaşmak… Sonra da hedefi yavaş yavaş büyütmek.

Seçenekler arasında sağlıklı olmak varken, acı çekmek, insanın kendi tercihiydi. Her seçim bir vazgeçişti. Sağlıklı olmaktan vazgeçtiği anda insan, sağlıksız olma yolunda adım atıyordu.

Peki şimdi o ne yapacaktı? 

Hangisini seçecekti?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; İnsan kendisi için faydalı olan bir şeye ulaşmak istiyorsa mutlaka başında bir miktar acıya sabretmeli. Tohumun, toprağın altından zorlanarak ilk filizi vermesi gibi. Annenin doğumda çektiği acıdan sonra evladını kucağına aldığındaki sevinç gözyaşı gibi. O anda çekeceği acı, insanı yolundan çevirmemeli. O acı aslında, gül bahçelerine açılan bir kapı…

===

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

Kim Kimdir”İlişkide Ustalık“Başarı Psikolojisi” programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.

 

===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 

Yahya Hamurcu

You May Also Like

58 comments

  1. Adsız13/7/22

    bir şeyleri değiştirmek isteyince hemen olsun istiyoruz. hiçbir şey birden bire olmaz. insan karar verince önce samimiyetini ispat etmesi gerekiyor. faydalı bir şeye başlayınca hemen olsun istiyoruz. dönüşüm zaman alır. sabredersek güzelliklere ulaşıyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Kaleminize sağlık....

    YanıtlaSil
  3. Adsız14/7/22

    Her hayırlı olan işin başında kesinlikle zorluk oluyor

    YanıtlaSil
  4. Safiye14/7/22

    Zamanımızın en büyük problemi sabretmek… iyi şeyleri yaparken başındaki acıya sabır, zararlı şeylerde ilk baştaki hazza sabır… yani uyuşturucuların başta verdiği keyif geçici; diyetin ya da sporun başta verdiği acı da geçici… o zaman sabır geçiciliğe sabır olmalı… sebepleri oluşturmak ve gelecek olan sonucu beklemek sabır…

    YanıtlaSil
  5. Sabredebilmek...Hemen vazgeçmeden az az ve sürekli yapılan şeyler insanı başarıya ulaştıran...🍀

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederiz. Herkesin okuması lazım...

    YanıtlaSil
  7. Belgin14/7/22

    İnsanoğlu kendini tanıyıp, sabretmesi gereken noktaları bildiğinde her engeli aşabilir.

    YanıtlaSil
  8. Adsız14/7/22

    İnsanın ilmi kadar sabrı vardır. Çok güzel bir yazı her durumda sabredenlerden olabilelim inşallah. Sabredebildiğimiz kadar heybemiz genişleyecek.

    YanıtlaSil
  9. Adsız14/7/22

    Bu zamanda tam da ihtiyaç duyulan farkındalıklar… Teşekkürler…

    YanıtlaSil
  10. Filiz Aydın14/7/22

    Baştaki sabır sürecini geçip, hedefe ulaşanlardan oluruz İnşAllah 🥰

    YanıtlaSil
  11. Ulaşmak için can attığımiz sonuçlar ...
    Hemen olsun istiyoruz...
    Küçük küçük başlamak istemiyoruz...
    Bu da sonucu uzaklaştırıyor bizden...
    Neden olmuyor?
    Neden devam edemiyorum?
    Bilmeyince çok zor, cevap veren bir yazı olmuş,teşekkürler...

    YanıtlaSil
  12. Detayda düşünmemize vesile oluyorsunuz Teşekkür ederim Deneyimsel öğreti
    Gerçekte neyin neden nasıl olması gerektiğini bildiğinde o yönde hareket ettiğinde fayda kapıları açılıyor.

    YanıtlaSil
  13. Adsız14/7/22

    İnsanın motivasyonu dış dünyayla ilgili olunca başladığı şeye devamlılık gösteremiyor. Bizi asıl motive eden şey kendi sebeplerimiz olmalı…

    YanıtlaSil
  14. Fatmanur14/7/22

    iyi şeyleri yaparken başındaki acıya sabır, zararlı şeylerde ilk baştaki hazza sabır gerekli. Bu zamanda tam da ihtiyaç duyulan farkındalıklar…

    YanıtlaSil
  15. Bircan Ç.14/7/22

    Faydayı keyifle yapabilenlerden olmak....
    Güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık🍒

    YanıtlaSil
  16. Adsız14/7/22

    Basite disipline olup küçük başlamak aslında çok büyük bir şey demek onu anladım..

    YanıtlaSil
  17. Adsız14/7/22

    İnsanın kendini tanıması ve neyi neden yaptığını bilmesi büyük konfor. Teşekkürler DTÖ

    YanıtlaSil
  18. Duyguyu stoklayabilmek yani sabretmek.Bilmezsen çok zor...Bilirsen ve yaparsan çok kârlı...Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  19. Betül14/7/22

    Her geçiş süreci sabır ister. Bizim için hayırlı olan süreçlerin başında gereken sabrı gösterebilmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  20. Adsız14/7/22

    Bir sürece başladığımızda nelere sabretmemiz gerekir, peki sabredişimiz ne kadar sürecek? Bunların cevaplarını bilerek koşuya başlamak mı yoksa karanlığa doğru koşmak mı? Hadi ışıkları açalım ✨

    YanıtlaSil
  21. Adsız14/7/22

    Kilitli bir noktadan bahsetmişsniz , güzel tespit etmişsiniz
    Hayatımızda sabır olmasaydı kiloluyken sadece keşke zayıf olabilsek diyerek yeterli olurdu bizim için, ama gerçek hayatta öyle bişey yok :)

    YanıtlaSil
  22. N.Yaman14/7/22

    Doğrusu insanoğlu çok aceleci
    Ufacık bir bedele karşı yüksek bir sonuç hemde hemen istiyor. bunu aşabilirsek bir çok yönden de toparlanmış oluruz. İnşaALLAH

    YanıtlaSil
  23. Adsız14/7/22

    Bedel bir seçim değil aslında... ya kendin isteye isteye ya da hayat sana zorla... seçim şu; sen kendin mi istersin biz mi sana ödetelim?
    Teşekkürler bu anlamlı yazı için...

    YanıtlaSil
  24. Hayatını değiştirmek istiyorsa bunun başında bir acı var ve bu acıya insanın sabretmesi gerekiyor. Basite Disipline olup en küçükten, yapabileceği en küçük hamleden başlamalı. Ama insan hep olmak ister büyük olmak ister, aldanır insan.

    YanıtlaSil
  25. Fatıma Hüseyinoğlu15/7/22

    İnsanın harekete geçmesini engelleyen şey; hedefini küçük parçalara bölememek.. Büyük adım atmak istemek, hedefi gözünde büyütmene sebep olur. Küçük adım at, sürekli adım at..
    Hedefini hemen başlayabileceğin kadar küçült der DTÖ. Hemen başla, erteleme.
    Kararla eylem arasına zaman sokma..

    Kaleminize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
  26. Pınar Yenilmez15/7/22

    Azar azar başlamak insanı sürekli yapabilir hale getiriyor, başarı mutluluk da bunun temelinde yatıyor... Sabredenlere ve vazgeçmeyenlere selam olsun...

    YanıtlaSil
  27. Adsız15/7/22

    Toplamda faydaya ulaşmak istiyorsak baştaki zorluğa sabredenlerden olmalıyız.

    YanıtlaSil
  28. Adsız15/7/22

    İnsanın hedefine ulaşamamasının sebepleri ve nasıl ulaşması gerektiği ne güzel anlatılmış.. Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  29. Sümeyrak15/7/22

    İnsanın en çok takıldığı nokta değil miydi iyi bir şey yaparken başındaki acıya sabredememek? Sınava hazırlanırken sanki ömür boyu hazırlanacakmış gibi hissetmek. Çocuk ilk doğduğunda hiç bir zaman çocuk bakmaya alışamayacakmış gibi, yeni bir işe başladığında hiç öğrenemeyecekmiş gibi düşünmek... Yalnız değiliz ki bu konuda. Her insan yeni bir duruma alışmaya çalışırken biraz zorluk yaşar. Evlilik, spor, diyet vs.... Bu acı sonsuza kadar mı? Kesinlikle değil. Kapının anahtarına ulaşıncaya kadar. Başında.

    YanıtlaSil
  30. Adsız15/7/22

    İnsanın içine düştüğü o kısır döngülerden birini çok güzel anlatan bir yazı olmuş... Elinize sağlık...
    Çözüm aslında çok kolay, yanıbaşında ama insanın en büyük düşmanı aynada gördüğü kişi ne yazık ki...
    Gerçek problemi görüp, gerçek çözümü uygulama sürekliliğini nasip etsin RABBİM...

    YanıtlaSil
  31. Faydanın başında acı vardır, bizi isteğimizin zıttı güçlendirdiği için,acı çekmek istemesekte bize iyi gelecek olan şey için başta acıya katlanabilmeliyiz. Çünkü hayatta her şey gibi oda geçici.

    YanıtlaSil
  32. Adsız15/7/22

    Bizim faydamıza olan şeylerin başında bir acı testi var geçmek gereken
    Hele bunu uzun zamandır ertelemişsek direnç haline getirmişsek o testi tek başımıza bedellerimize tazyik vermeden geçemiyoruz
    Allah bize çok güzel çok güçlü bir vücut vermiş mükemmel bir işleyiş
    Bu sistemin üstesinden gelemeyeceği şey yok yeterki doğru sebepler oluşturmaktan vazgeçmeyelim …
    Sadece spor yapmak değil onun arkasındaki vazgeçmişliklerimizle de yüzleşebilmeliyiz …

    YanıtlaSil
  33. Anıl Ü.15/7/22

    Andaki acıya sabır göstermek, insanı toplamda faydaya götüren bir süreç... Şu bilgiyi bilmek dahi insana çok şey kazandırıyor... Dtö'deki bilgilerle insanın farkındalığı artıyor ve hayata daha doğru tepkiler veriyor... Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız16/7/22

      İnsanoğlu çok aceleci ve sabırsız. Çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.

      Sil
    2. Allahverdiyeva Xumar16/7/22

      DTÖ bilgileri sayesinde hayatımda da, sağlığımda da bana fayda mı, yoksa sadece haz mı olan şeyleri ayırt ede biliyorum. Ve çocuklarıma da öğretiyorum. Çok çok teşekkür ederim 🌷

      Sil
  34. Adsız16/7/22

    MERHABA🙂
    İnsanın sabırsız olmasının başında yaratılışımızdaki fıtrat özelliklerimizden aceleci oluşumuz gelir. O yüzden hemen sonuç olsun isteriz. Sebeplerimize degilde hep bizim kontrol alanımız dışındaki şeylere odaklanırız çoğu zaman. Hatta bu yüzden hayat bizi elemeden pek çok şeyden kendimizi eleriz. Sabırsızız birde acı olmasın zorluk olmasın hep haz olsun istiyoruz ama faydalı olan her şeyin başındaki o bir miktar zorluk ve acıya sabredebildiğimizde sürekli hazzımız da artıyo. Bu bağlamda DTÖ ile önce insanın kendini tanıması sonra yasalar ve çeşitli stratejilerle yaşam kalitesini artırması tabi ki uygulayabildiğimizde çok büyük bir nimet çok büyük bir konformuş. Buna bizzat kendi adıma şahit oldum. Kaleminize sağlık🙂🌺

    YanıtlaSil
  35. Adsız16/7/22

    Harekete geçememenin insandaki fizyolojik etkisi çok güzel anlatılmış… Teşekkürler…

    YanıtlaSil
  36. Büşra Karataş16/7/22

    Her güzel şeyin başında acı vardır! Sonu güzel olan şeyin başındaki bir miktar acıya dayanılmaz mı ki?

    YanıtlaSil
  37. Öznur Kılıç16/7/22

    "Ataleti nasıl yenebiliriz?" sorusuna sunulan güzel bir strateji; basiti küçümseme!
    Teşekkürler 🦋

    YanıtlaSil
  38. Adsız16/7/22

    Harekete geçmek için çok güzel stratejiler verilmiş, teşekkürler, kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  39. Adsız18/7/22

    Emeğinize sağlık. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  40. Adsız22/7/22

    İnsan faydalı bir sürece başlayacağı zaman gözünde acılar büyüyor. Ama onlara sabır gösterdiğinde toplamda faydaya ulaşıyor. Mesela kilo vermesi için diyet yapması lazım. Bir süre buna sabretmesi gerekiyor. Biz acıları sonsuz zannediyoruz bazen.

    YanıtlaSil
  41. Adsız24/7/22

    İnsanoğlu çok acalecidir. Kısa sürede sonuç ister. Peki bu nasıl gerçekleşir? İnsanın davranışlarındaki gerçeği deşifre eden bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  42. Fatih Alat24/7/22

    İnsana faydalı olan şey ilk önce zor gelir, faydalı olanı başarmak için sabır etmek lazım.

    YanıtlaSil
  43. Adsız12/8/22

    Varmaya çalışma, yaklaş…

    YanıtlaSil
  44. Ayşe12/8/22

    Sabır, ne çok açılmaz sandığımız kapıyı açan, ne kadar önemli bir beceri...

    YanıtlaSil
  45. Adsız13/8/22

    Merdiven basamak basamak çıkılır, sabırsız insanlar bir yere varamaz. Bunu hatırlattığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  46. Özge E.14/8/22

    işin içine hemen keyfi de sokmak istiyor insan.. bunun bir tuzak olduğunu anlayamıyor bir türlü.

    YanıtlaSil
  47. Nebahat A.25/8/22

    Hayatımızın her anında benzer şeyler yaşıyoruz aslında. Çok güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  48. Adsız25/8/22

    Hep " hap çözüm" arıyoruz. Sonunda da "hapı yutmuş" durumunda oluyoruz. Az sabır ve azimle insanın başaramayacağı hiçbir şey yok.

    YanıtlaSil
  49. Hülya T25/8/22

    Bir konuda başarılı olmak tesadüfen olmuyor. Arkasında sabır, azim ve stratejik davranışlar var. Sabır azim nasıl artar? Onun da cevabı deneyimsel öğretide var.
    Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  50. Neye neden sabretmeliyim? Çok güzel nir yazı. Kaleminize sağlık!🌺

    YanıtlaSil
  51. Nuray29/8/22

    Herşey her herşeyle nasıl da iliskili?

    YanıtlaSil
  52. Adsız1/9/22

    O zaman başında keyif olan her süreçte beni faydadan uzaklaştırıyor diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  53. Adsız22/10/22

    Ne güzel anlatmişsiniz.. SABİR herşeyin ilacıdır.Tesekkurler bu güzel yazı için🌼

    YanıtlaSil
  54. Adsız23/6/24

    Dönüşüm için hareket gerekir. Hareketi başlat dönüşüme yön ver. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  55. Adsız23/6/24

    O acı aslında, gül bahçelerine açılan bir kapı…
    Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  56. Adsız23/6/24

    Her şeyde aynı, azıcık bir acı ile karşılaşalım devam ettiremiyoruz o acının sürekli olacağını zannediyoruz halbukisabredebildiğimizde başta zorlandığımız şeyden keyif almaya başlıyoruz

    YanıtlaSil