Çeviri

Sayfalar

Annemden Mektup Var - 3/Sen Neyi Tercih Ettin

 


Sen Neyi Tercih Ettin?                                                     


Yavrucuğum,

Mektubunda tercihlerini yaptığından bahsediyorsun. Senin için zorlu bir süreç elbette… “Geceleri uyuyamıyordum” diyorsun. Hayatının dönüm noktalarından birisiydi bu… Bir taraftan geleceğinin şekillenecek olması, diğer taraftan kafa karıştıran konuşmalar… Kararsızlık… Düşün ki yüzlerce metre koşmuşsun. Kan ter içindesin; Susuzluktan dilin damağın kurumuş. Bitiş çizgisinde yüzlerce bardak içecek var ve sana “Hangisini istersen onu iç” diyorlar. E, o anda seçim yapmak zor tabii…

Bardakları farklı, renkleri farklı içecekler… “İçecek olsun da ne olursa olsun” mu diyeceksin yoksa “Yok arkadaş; ben ne içtiğimi bilmek isterim” mi? Bardağın şekline göre karar vereceğini pek zannetmiyorum…

Günümüz piyasasında acıların ambalajı çok güzel oluyor, sen az çok biliyorsun bu gerçekleri. Rafları süsleyen rengarenk paketlerin “İçindekiler” bölümünde “Kanser” yazmıyor mesela.

Hangi mesleği yapayım?.. Buna karar vermek elbette kolay olmayacak. İnsan her an “Seçim” yaptığını fark etmiş olsaydı, her anını “Üniversite tercihi yapma hassasiyetinde” yaşardı. İnsan seçim yapar. Ve her ömür, seçimlerinin sonucunu yaşar. Birçok bardak arasında kalabileceği gibi, iki bardak arasında da seçmek zorunda kalabilir.



“Kararsızlık, hoşuna gidenle, gerçekten faydalı olan arasındadır” der DTÖ. Hoşuna gidenin faydası yoksa mutlaka bir yerde zararı olacaktır. Dolayısı ile insanın doğru seçimler yapması gerekir. Peki nasıl? İnsan nasıl anlar ki seçimlerinin doğru olduğunu?

Doğruyu bilmek gerekir önce elbette. Gerçekten “Doğru” ne demek? “Herkesin doğrusu kendine” diyen süslü ama içi boş sözler kurmak istemiyorum. Kendi gözünün rengine, dudağının şekline itiraz eden insanoğlu, başkasının doğrularını ne kadar önemseyebilir ki… Kendisini tanımamış, ne istediğini tanımlayamamış biri senin doğrularını nasıl anlasın? Üstelik neden anlasın ki? Herkes kendi doğrusunu kundaklayıp emzirirken, süt annesi olmaya ne gerek var (?)

Doğru kavramının gerçekliğine ulaşıncaya kadar yanlış hayatlar yaşamaya mahkum insanoğlu… “Bence doğru” diye başlayan janjanlı cümleler, “Bence portakal, muzdur” demek kadar saçmadır. Ama “İnsan yanılır” Deneyimsel Öğreti’nin de dediği gibi… Daha da kötüsü, yanıldığını bilmez. Bildiğini gerçek zanneder bir süre sonra. Ve herkes kendi sahtesine o kadar emek vermiştir ki “Onu bana ver, sana gerçeğini vereceğim” dediğinde, seni düşman bilir.

Ne acı değil mi? İnsan yanlış insanları değil de nefsine karşı geleni kötü biliyor. “Kanka gel ya bir kereden bir şey olmaz” diyen uyuşturucu bağımlısını dost görürken “Bu yaptığın yanlış” diyen, en nefret ettiği kişi olabiliyor.

Velhasıl, “Doğru” tüm zamanlarda, herkes için doğrudur. İnsanı her dönem daha iyi etmiştir. Doğru, zarar vermez. Doğru, canını başlangıçta kısa süre acıtır ama bir ömür seni mutlu edendir. “Doğru faydalı olandır” der Deneyimsel Tasarım Öğretisi. Ancak bu sadece bana değil, tüm insanlara faydadır toplamda. Dolayısı ile insan bir faydaya karar verdiğinde, aslında tüm insanlığın faydasına karar vermiştir.

Şimdi böyle bakınca, iyi bir insan olmanın ne anlama geldiği daha net anlaşılıyor. Kişi iyi olursa, kişi faydalı olursa, aslında tüm dünyada bir iyileşme başlıyor. Yani, problemin çözümü dayılarda, amcalarda, sağda solda değil. Problemlerin çözümü bizzat kişinin kendisinde; her türlü… Ama insan yük almak istemez. Yük olmak daha işine gelir. Konuşmanın yazılı faturası olmadığı için, bedava olduğu için tatlı geliyor tabi... Her mutsuz, umutsuz konuşma, her şikayet, insanın derdini daha da büyütür ama bunu bilmez.

İnsan bir seçim yapar ama aslında yaptığı bu seçimle tüm insanları bir şekilde etkiler. İnsanlarda olup bitenler, nihayetinde kişinin kendini etkileyecekse… O zaman diğerlerinin faydasına yönelik seçimler yapmak çok akıllıca duruyor.

Meslek tercihlerin, insanlığa faydası olabilecek alanlar. Seni tebrik ederim. Kağıt üzerinde doğru bir tercih yapamamış olsaydın bile… İnsan, son nefesine kadar, sürekli tercih yapıyor. Oyunu, hangi durumda, şartta olursa olsun, “Gerçekten” yana kullanan, hayatın büyük sınavını kazanmıştır. Çünkü hayat, gerçekten yanadır.


Mektubunu dört gözle bekliyorum. 

Annemden Mektup Var - 2

https://deneyimseltasarimogretisisemineler4.blogspot.com/2022/08/annemden-mektup-var-2-olgunluk-nasl.html

===

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

Kim Kimdir”İlişkide Ustalık“Başarı Psikolojisi” programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.

 

===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 

Yahya Hamurcu



You May Also Like

29 comments

  1. Adsız15/8/22

    İnsan sadece bu bilgiyle tüm hayatını toparlayabilir...
    İhtiyaç gören bir yazı ,okurken de keyifli ,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Adsız15/8/22

    “Çünkü hayat gerçekten yanadır”
    İnsanın ömrü boyunca elde etmek istediği şey, gerçek . Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Adsız15/8/22

    Hangi tercih hangi seçimle ihtiyaç gideren ola bilirim?
    Keşke her zaman bu soruyu sora bilsek…

    YanıtlaSil
  4. Rabia Bahşi15/8/22

    Yüreğimi ısıtan bir yazı olmuş. Bu kadar sahteliğin aktif olduğu bir dönemde gerçekliğin önemini iliklerime kadar hissettirdi. ALLAH razı olsun.

    YanıtlaSil
  5. Belgin15/8/22

    Kararını “Gerçekten” yana kullanan, hayatın büyük sınavını kazanmıştır. Çünkü hayat, gerçekten yanadır. Gerçeği görüp işaretleri okuyabilmek dileğiyle. Elinize yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Ayşe15/8/22

    "Doğru; tüm zamanlarda, herkes için doğrudur" . Gerçekten de öyle...

    YanıtlaSil
  7. Adsız15/8/22

    “Kendi gözünün rengine, dudağının şekline itiraz eden insanoğlu, başkasının doğrularını ne kadar önemseyebilir ki…”
    Deneyimsel Öğretide denildiği gibi; Acı ama gerçek..’ler ile dolu bir yazı. Kaleminize sağlık🌿 Herkesin kendinden bir parça bulabileceği paragraflar.

    YanıtlaSil
  8. Adsız15/8/22

    yaşamımıza kalite katmak için gerçeğe uyumlu yaşamak zorundayız. teşekkürler bu güzel öğütler için 🤍

    YanıtlaSil
  9. Güçlü bir kalem..
    Elinize yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Adsız15/8/22

    Doğru tercihler yapabilmek dileği ile, bu faydalı paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Safiye15/8/22

    Doğru aynı zamanda gerçeğe doğru olandır. Tüm seçimlerimizin gerçeğe doğru olması için çaba harcayanlardan olmak dileğiyle… kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Adsız16/8/22

    Günümüz piyasasında acıların ambalajı çok güzel oluyor, ne kadar güzel özet bir cümle oldu... İnsan yanlışları değil de nefsine karşı geleni kötü biliyor hakikaten ve bizler o ambalajlara bakarak içerikten daha da uzaklaşıyoruz, yazının sadece tek bir cümlesi dahi düşünen insanlar için çok şey ifade ediyor, ağzınıza sağlık

    YanıtlaSil
  13. Nasıl güzel yazı♡ insan iyi niyetle doğruyu tercih edince tüm insanlar fayda görüyor ve doğru tercihle fayda verdikçe fayda gören oluyor. Bilincimizin berrak, kalbimizin tertemiz olması dileğiyle... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Adsız16/8/22

    " Doğru kavramının gerçekliğine ulaşıncaya kadar yanlış hayatlar yaşamaya mahkum insanoğlu… " ne kadar da doğru.. doğruya gerçeğe sahip olabilmek ne kadar kıymetli..

    YanıtlaSil
  15. Emine16/8/22

    Secimlerin hayatımızdaki rolü bu kadar güzel anlatılabilirdi. Eğitimler öncesinde insanın sürekli seçimler yaptığının farkında bile değilken şuan yaptığım her işte bir seçim yaptığımın farkında olmak...ve hep doğru kararlar vermeye çalışmak. Tabi bunun için de hep bilinç açıklığıyla kadar veriyor olmak. Ne kadar kıymetli hepsi. Emeklerinize sağlık hayatımıza katkısı olan hocalarımıza..

    YanıtlaSil
  16. "İnsan, son nefesine kadar, sürekli tercih yapıyor. Oyunu, hangi durumda, şartta olursa olsun, “Gerçekten” yana kullanan, hayatın büyük sınavını kazanmıştır. Çünkü hayat, gerçekten yanadır."
    Gerçekten yana tercihler yapma dileğiyle🍀

    YanıtlaSil
  17. Adsız16/8/22

    Eğitimden önce haydi bir çay kahve içelim, birde iki lafın belini kıralım derken. Eğitimden sonra her şey ne kadar anlamlı ve seçici olmaya başladı. Hayatımdaki insanlar bile değişti. Çok şükür bin şükür. Keşke bilinse seçimin ne kadar kıymetli olduğunu ve aslında dikkatli verilmesi gerektiğini.

    YanıtlaSil
  18. Son nefese kadar doğru tercihler yapabilmek niyeti ve duasıyla güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Sadece üniversite sınavında değil meslek seçerken değil eş seçerken değil her an bir seçim yapıyoruz. Seçimlerimizi gerçekten yana yapalım ki son nefeste kazananlardan olalım.

    YanıtlaSil
  19. Sümeyrak16/8/22

    Başkalarının faydasına tercihler yapmak insanın nefsine ters ama bi o kadar da kazançlı bir şey. Sonuçta Deneyimsel Öğreti ne diyor? Egosunun zıddına seçimler yaptığında yüceliyor insanoğlu. Anda acı ama toplamda iyi geliyor.

    YanıtlaSil
  20. Bu gerçekten çok kıymetliydi. İnsanlığın derdini dert edinen güzel insanlar... Anlattıklarınız anlaşılsın dilerim.

    YanıtlaSil
  21. "Herkesin doğrusu kendine" diyenlere hitafen..işin aslı öyle değil.Dogru; tüm zamanlarda tüm konularda ve tüm insanlar için dogru.

    YanıtlaSil
  22. Adsız16/8/22

    Çok zor o tercihe karar verebilmesi… Artık o bir birey karışmamalıyım diyorsun sen… O ise hayatında sadece okuyacağı üniversiteyi değil aslında tüm hayatındaki yaşam tarzının, yaşam stilinin tercihini yapıyor belki de… Seçtiklerini hayra dönüştürenlerden olmaları dileğiyle…. Emeğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  23. Adsız17/8/22

    Acı ama gerçek.. O acı da bir süreliğine.. Sonra gerçekler ve ben kalıyorum, bu çok büyük bir konfor..

    YanıtlaSil
  24. Adsız18/8/22

    Kendi gözünün rengine, dudağının şekline itiraz eden insanoğlu, başkasının doğrularını ne kadar önemseyebilir ki…
    Çok ama çok doğru…

    YanıtlaSil
  25. Adsız18/8/22

    Senin doğrun benim doğrum diye birşey yok demekki… Keşke bilebilseydik…

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel bir yazı olmuş
    Emeğinize, kaleminize sağlık💐🌻💖

    YanıtlaSil
  27. Adsız24/8/22

    “İnsan bir faydaya karar verdiğinde, aslında tüm insanlığın faydasına karar vermiştir.” Ne güzel bir cümle faydalı ve doğru seçimlerle gerçek sınavı kazananlardan olmak dileğiyle. Kaleminize emeğinize teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Adsız30/8/22

    " Oyunu, hangi durumda, şartta olursa olsun, “Gerçekten” yana kullanan, hayatın büyük sınavını kazanmıştır. Çünkü hayat, gerçekten yanadır."

    YanıtlaSil
  29. Adsız4/11/22

    Interesting

    YanıtlaSil