Çeviri

Sayfalar

Kadife Perdeni Yırt!

 


Gecenin bir yarısı gök gürültüsünün sesi ve çakan şimşeğin ışığıyla yatağından fırladı. Gördüğü rüyanın ve fırtınanın gümbürtüsüyle neye uğradığını şaşırmıştı. Alnındaki boncuk boncuk terleri sildi, başucuna akşamdan koyduğu suyundan bir yudum aldı ve ‘oh rüyaymış’ dedi. Kafasını çevirip pencereden baktığında ise kopan fırtınanın rüyanın gerçek tarafı olduğunu fark edince kalktı, pencerenin panjurunu indirdi, kadife perdesini de bir güzel çekti. Zifiriye yakın odasında yağmur sesinden uzak uykusuna geri döndü.

Sabah kalktığında saate baktı, işe geç kalmıştı. Apar topar giyindi, akşamdan kalan fırtına aklında, dizine kadar plastik yağmur çizmelerini ayağına geçirdi. Yağmurlu serin havalarda giydiği trençkotunu üzerine aldığı gibi bir solukta apartmanın kapalı otoparkındaki arabasına bindi ve yola koyuldu.

Arabayla binadan çıkıp biraz ilerleyince fark etti ki, sokaklarda dün geceki yağmurdan eser yok. Yerler kupkuru, güneş pasparlak, havada bir tane bile bulut yok. Arabadaki hava sıcaklığı göstergesinde derece 30! Ayakları ter içinde dizine kadar plastik yağmur çizmeleri, üzerinde sıcak bastıran trençkotlu haliyle kalakaldı. ‘Yahu 30 derece havada nasıl bunu başardım’ diye içinden geçirirken istemsizce gözü doldu. Bu sıcak basmasını en son yaşadığı anı hatırladı ama zihninden güç bela uzaklaştırıp, bu sabahı düşündü.

Telaşla hazırlanırken ne perdeyi ne panjuru açmadığını hatırladı. Zihninde geceden kalan hava durumuna göre giymişti ne giydiyse. Geceden sabaha saatler geçmiş ama o saatler içinde dışarda neler olup bittiğinden haberi yoktu. Haberi olmamasının önündeki en büyük engel penceresini güzelce kapatan panjuru, bir de üzerini katmerleyen kadife perdesiydi.

 

Hayatta insanın da dışarda ne olup ne bittiğiyle ilgili mesajlarının önüne geçen pencereleri, buzlu camları, panjurları hatta kadife perdeleri olabilir. Hayat mutlaka bize işaretler gönderir, bazı sahneler gösterir. Ayağımızı yorganımıza göre uzatalım, plastik çizmemizi yağmurumuza göre giyelim diye… ama insanoğlu bu işaretlere sırtını dönüp, görmeyi reddedebilir.

 


Çocuğumun birdenbire arkadaş çevresini değiştirip, bana geniş geniş konuşmaya başlaması; dün benimle sıkı fıkı olan arkadaşımın bugün konuşurken gözlerini kaçırması veya çalışanımın performansının düşmesi bir şeylerin işareti olabilir.

 

İnsan penceresi açıkken hava durumunu takip etmekte zorlanmaz, biraz gözünü açsa yeter… ama camım buzlandıysa, panjurum kapalıysa veya kadife perdemi çektiysem işlerin rengi değişmeye başlar. Peki hayatta gerçeklerle aramıza giren şey nedir? İnsan ne zaman olan biteni olduğu gibi anlamaz veya gelen mesajı yakalayamaz?

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki, isteklerinin arttığı yerde insanlar körleşir. Rüya mağduru çizmeli kızın, ‘hayatının aşkı’ olan o çocukla ilgili gittikçe büyüyen evlilik isteği ile ondan gelen işaretlere körleşmesi gibi.

Başta her şey yolunda olmasına rağmen, ona tutuldukça, o ‘bulunmaz hint kumaşı’nın azalan ilgisine işaret eden mesajlara buzlu camın arkasından bakmaya başlarım. ‘Yok yok öyle değil, işleri çok yoğun şu an o yüzden görüşemiyoruz’ cümlesi penceremin tozu olur. Benim arkamdan çevirdiği dolapları anlatan arkadaşıma da yavaş yavaş panjurumu indiririm. En son benim yanımda bile başkalarına karşı ilgi göstermeye başladığındaysa o ilgi gösterdikleriyle arama kadife perdemi çekiveririm… ve hayatımın aşkı için yıldönümü kutlama hazırlıklarına devam ederim.

Kadife perdemin ardında kendimi öyle kaptırmışımdır ki, yemekler hazırlarım, en sevdiği saati satın alırım, en güzel kıyafetlerimi seçer, en pahalı deri çizmelerimi dizime kadar çekip kapısına ‘sürpriiiz’ diye dayanırım. Uzun uzun çalan kapı açıldığında karşımda gördüğüm manzara karşısında yaşadığım hisle, 30 derece havada plastik yağmur çizmeleriyle yaşadığım his çok benzer. İkisinde de ayaklarım çok terledi, ikisinde de yüzüme ateş bastı, ikisinde de üstümdeki ceketi parçalarcasına çıkartmak istedim… ve iki öyküde de başrolde kadife perdelerim vardı.

 

Peki bizim hayatımızda hangi konuda buzlu camımız, hangi konuda panjurumuz, hangi konuda kadife perdelerimiz var? Hangi konuda ayağımızı terleten çizmelerle kalakaldık?

Mesele onu bulmak ve tüm gücümüzle o kadife perdeye asılıp yırtmak…


===

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

“Kim Kimdir”“İlişkide Ustalık”“Başarı Psikolojisi” programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.

 

===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 

Yahya Hamurcu

You May Also Like

24 comments

  1. Sümeyrak8/9/22

    İnsan isteğinin çok aktif olduğu yerden sıkıntı yaşıyor hep. Çok istemek bilinci kapattığı için istediği şeyin olumlu olumsuz taraflarını kıyaslayamıyor zihninde. Ve buda sonrasında zarar göreceği sonuçlara sebep oluyor malesef

    YanıtlaSil
  2. Adsız8/9/22

    Hem eğlenceliydi hem de her şeyle ilişkili. Çok güzeldi.

    YanıtlaSil
  3. Kalın kadife perdeler ne kadardır acaba hayatımızda...?

    YanıtlaSil
  4. Adsız8/9/22

    Perdeleri aralamak işine gelmiyor insanoğlunun.Gerceklerin üzerini kapatıyor gizlenmiş olan er yada geç çıkacak ortaya.

    YanıtlaSil
  5. Ayşe Temelci8/9/22

    Bir çok insanın göz çektiği, üstünü örttüğü, işine geldiği gibi baktığı vardır.

    Oysa tamda oralara baktığımızda çiçek açar kurak toprak.

    Düşünmeye sevk eden bir makale, kaleminize kuvvet olsun 🕊

    YanıtlaSil
  6. Adsız8/9/22

    Hakikaten mesele onu bulmak...
    Ellerinize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  7. Perdeleri aydınlatacak güneş olmakta var hayatta⚘

    YanıtlaSil
  8. Adsız9/9/22

    O kadife perdeleri yırtmak istemiyor olabilir insan, göreceklerinden korktuğu için… ama gerçek huzur ve mutluluğun yolu da onları aralayıp gün ışığına çıkmaktan geçiyor. Ondan sonrası işaretleri bir daha gözden uzak tutmamak. Deneyimselleştirmek yani bir bakıma. Teşekkürler ☺️

    YanıtlaSil
  9. Adsız9/9/22

    Elinize sağlık..perdeleri açabilmek ümidiyle..🌼

    YanıtlaSil
  10. Adsız9/9/22

    Kadife perdelerimizi kaldırabilmek…

    YanıtlaSil
  11. Adsız9/9/22

    Perdesini çekebilmeyi düşünebilenlerden olmayı ümit ediyorum. Karşılaştığımız sonuçların sonrasında herşeyi farkedip pişman olanlardan değil… Ne kadar güzel bir yazı. Çok teşekkürler…

    YanıtlaSil
  12. Saliha Tekin9/9/22

    İnsanın isteği çok olunca, kadife perdenin üstüne bir de siyah perde çekiyor.
    Kaleminize sağlık istek ve perde ilişkisi güzel olmuş...

    YanıtlaSil
  13. Tomris9/9/22

    Gercekler saklı kalmaz ayni kadife perdelerin yağmurdan sonra acan güneşi saklayamadigi gibi .

    YanıtlaSil
  14. Adsız9/9/22

    Nerede isteğin ve duygun varsa hayatta en büyük problemler hep orda oluyor…çok etkileyici.

    YanıtlaSil
  15. Adsız9/9/22

    Kaleminize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  16. Zelal10/9/22

    Kadife perdemi o buğulu camımı goremeseydim bugün aldığım bu eğitimi birakip başka sahne dönecekti. Çok şükür ki uykudan uyandık. Yarım metreden bir şey çıkmaz. Sizi yolunuzdan çevirmek için uğraşırlar. Allah bilinç açıklığı versin.

    YanıtlaSil
  17. Adsız10/9/22

    Kadife perdeleri aralayacak kadar farkında olmak umuduyla...

    YanıtlaSil
  18. Adsız16/9/22

    Ne kadar gerçek bir yazı ne kadar vurucu bir ifade kadife perde yırt. Çok büyük farkındalık sağladı, ALLAH razı olsun emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  19. Adsız17/9/22

    Çok kilit bir konu olan zihnin filtreleriyle ilgili güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  20. Bu hayatta çok istenen ne ise, golün yendiği yer de orası oluyor. Bir şey çok istendiğinde, o kadife perdeler filtre oluyor kişi ile gerçekler arasında... Bir düşünelim bakalım, hayata baktığımız kaç pencerede var böyle kadifeler? Tül perde olsa hadi neyse :) Ama kadife perde hakikaten kalın bir filtre ;)

    YanıtlaSil
  21. Adsız19/9/22

    Çok güzel başarılı anlatım olmuş duygu ve düşüncelerinize sağlık kaderin üstünde bir kader vardır Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır ki her insanın farklı kader yaşıyor dur çok üzülmeyelim diye en güzeli kadife perdemizi çekelim daha iyi kaderimize razı olamaz isek hep mutsuz oluruz ki

    YanıtlaSil
  22. Adsız24/9/22

    İnsan fark edemediğini nasıl fark edecek? Teşekkürler dtö...

    YanıtlaSil
  23. Adsız28/9/22

    Çok güzel bir yazı 🐣

    YanıtlaSil
  24. Derya29/9/22

    İnsanın en çok istediği ya da hiç istemediği yerlerde o kadife perdeler. Sımsıkı örtmüşüz. Gerçeklerle yüzleşmemek adına…

    YanıtlaSil