Çeviri

Sayfalar

Kirlenmek Güzel Midir?


İnsanoğlu, çocuklukta ne de çok  kirlenir sokakta oynarken. Sadece topraktan kirlenseydi ne kolay olurdu temizlenmesi insanın... Soluduğu havadan, içtiği sudan, yediği yemekten hatta, iletişim kurduklarından dahi kirlenir...

Çocukken fark ettiği kirleri, büyüdükçe fark edemez hale gelir. Ne kolaydı oysaki  ‘’anne, üstüm kirlendi; temizler misin?’’ demek. 

Belki de mesele, insanın kirleniyor değil, temizlenemiyor olmasıdır. Temizlenmesi zor kirlere bulaşması ve bu döngüden çıkamayacağını zannetmesidir.

İnsan büyüdükçe temizlenmesi de zorlaşır. Çünkü içinde bulunduğu alanların, sahip olduğu çevrenin, imkanların genişlemesi ile kirlenmesi artar. Bir insan sahip olduğu imkanlardan dolayı tatmin olma yetisini kirletebilir. O imkân onu doyumsuzluğa ve tatminsizliğe götürür, bunu da fark edemez.

İşte kirlenmek bu kadar kolaydır aslında, farkında değildir sadece insan. Birileri gerçeği yüzüne vurunca kendisine olan öfkesini kusar onlara; kirlenmesinin sorumlusu onlarmış gibi. Dostu düşman, düşmanı dost görmeye başlar. Aslında kendi isteklerinin sonucudur kirlenmek. En başında beyaz olarak başlayan ama gittikçe kirlenen, kirlendikçe siyahlaşan, siyahlaştıkça gerçekten uzaklaştıran istekler...

Parası olsun ister önce mesela; geçinebilmek, başkalarına muhtaç olmamak için. Sonra arttıkça parası güçlendiğini fark eder, paranın getirdiği gücü sevmeye başlar. Bu sefer zengin olma isteği günden güne artar. Bu gücün kendisini mutlu ettiğini zanneder. Sahip oldukça hep daha fazlasını ister. Sonu gelmeyen istekler silsilesini beraberinde getirir bu durum. Mutluluğunu sahip olduğu imkanlara bağlamaya başlar. En son “Sahip olduklarım olmadan ben bir hiçim” düşüncesi başlar. Kirlenmiştir, hem de çok. Kirlendikçe gerçeklerden uzaklaşır, dengesini kaybetmeye başlar. En temel ihtiyaçlarının yeterliliğini unutur.

Oysa oksijen ve su insanın en temel, en gerekli ihtiyaçlarıdır. Peki insan, soluduğu havadan, içtiği sudan bile nasıl kirlenebilir? Hava ile birlikte insan içerisine farklı bilgiler de alır. Sigara dumanından rahatsız olan bir insan, zaman geçtikçe nasıl olur da sigara bağımlısı olur? Temel ihtiyacı olan havanın yanında bir de “o olmadan nefes alamıyorum” dediği sigara dumanı eklenir buna. Nasıl olur da insan hiç ihtiyacı olmayan şeyleri en temel ihtiyacı haline getirir? Bu süreç iletişim kurduğu her şey için geçerlidir. İnsan, seçim yaparken seçmediği her şeyden vazgeçer. Seçtiği her şey onu ya temizler ya da kirletir.

İnsanın toprak kirinden temizlenmesine benzemez yaptığı yanlışlardan temizlenmesi. Toprak tozu suyla geçer. Peki ya birine duyulan kin, haset, kıskançlık ya da biriktirdiği hırsları…? Bunları suyla temizleyemez insan. İşte bu soyut kirleri temizlemek zaman alır çünkü onlar daha etkilidir.

DTÖ der ki; soyut somuttan üstündür.  İnsan tartışmaya meyilli olmasına rağmen, anlaşmaya yaklaştıkça; nankörlüğe meyilli olmasına rağmen, vefalı oldukça; zalimliğe meyilli olmasına rağmen, merhamet ettikçe, kirlerinden temizlenir. Vefalı olup, aynı zamanda kendisi için istediğinin daha da güzelini, başkası için isteyebilen insan ne kadar da azdır oysaki.

Bir çocuğun saflığını, iyi niyetini taşıyabilmek… Çocuklar gibi toprakla kirlenip tüm kirlerini su ile temizleyebilmek…

Kirlerinden arınabilir olmak… Kirlenmek güzel midir? Toprakla ise belki ama temizlenebilmek daha güzeldir elbette… Her pişmanlık temizlenmeye adımdır.  Öyle temizlenenler vardır ki hiç kirlenmemiş olanlardan daha yüce olabilir. Ne büyük bir ikram. 

Bir ömür süren hatanın telafisinin bir ömür sürmemesi ve kirlerinden arındıkça yücelen insan... Temizlenme kararındaki netliği ile yüceldikçe yücelen insan…

İnsan değil mi ki netliğini ortaya koyduğunda, tüm kirlerinden arınabilen, hem de hiç yapmamış gibi sayılan…

İçinde katkı maddesi olmayan yiyeceklere ulaşma çabası olan, ağzına her geleni konuşmayan, kelimelerini seçerek, karşısındakini düşünerek, onun faydasına, hayrına olmasına dikkat etmeye çalışan, kendisiyle ilgili sonuç değerlendirmesi yapabilen, güzel bir pişmanlığı ve tövbesi olan, sevdiğinin, en sevdiği şeyi yapabilme çabasında olan insan...

Her şeye rağmen temiz yiyen, temiz giyinen, temiz konuşan, temiz niyetli, anlayışlı güzel ahlaklı kalma çabasında olan insan …

Ne mutlu sana!

===

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

“Kim Kimdir”“İlişkide Ustalık”“Başarı Psikolojisi” programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.

 

===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 

Yahya Hamurcu

 


 

You May Also Like

5 comments

  1. "Pişmanlık, insanı kitinden temizleyen!"
    Ne güzel bir söz, ellerinize ve yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Adsız14/6/23

    Elinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  3. Adsız14/6/23

    Kıyası sadece kendi ahvalleri üzerinden; dününe göre arinanlardan, temizlenme gayretinde net olanlardan olmak duasıyl🌱

    YanıtlaSil
  4. En masum kirlenmek toprakla kirlenmek olsa gerek çocukluğuma götürdü yazınız kaleminize saglik

    YanıtlaSil
  5. Adsız19/9/23

    Aceleci olmamak vefalı olmak. Bunlar çok önemli kavramlar ki. Hayatımızda kirlensek bile Allah temizlenmesi nasip etsin

    YanıtlaSil