BAŞARMAK İSTİYORSAK



İnsan mutlu ve başarılı olmak ister. Bu isteğine ulaşmak için de oradan oraya koşturur. Hayat akıp giderken ve günler hızla geçerken, hayatta bir şey daha geçer gider. Ancak bu hızlı akış içinde insan çoğu zaman kendinden geçip gideni fark edemez. Onu kaybettiğimizde gerçek değerini anlarız.  Çoğunlukla da bir yerimiz ağrıdığında ya da bir teşhis koyulduğunda farkına varırız. O noktaya gelene kadar pek farkında olmayıp önemsemeyiz. Çevremizdeki yaşlılardan ya da bir hastalığı olup hastane hastane dolaşanlardan duyarız. “Aman çocuğum sağlığınızın kıymetini bilin. Sonra çok pişman olursunuz, ama iş işten geçmiş olur.”


Peki insan neden farkında olmaz? Çünkü öncelikleri değişir ve ilk sıradaki tercihleri artık kariyer, karşı cins, zenginlik oluverirİyi bir kariyeri olması, toplumda kabul gören bir ilişkisinin varlığı ya da servetinin olması başarılı olduğu düşüncesini verir. Ancak o isteklerine ulaşmaya çalışırken sağlığına zarar verebilir. Oysa hayatta sağlığımızı ihmal ederek gerçekten başarılı olamayız.


Çoğu zaman sabahtan akşama kadar mesai yaparak proje yetiştirmeye çalışıyoruz. Kimi zaman da gecelerce uykusuz kalıp sabahlara kadar sınavlara hazırlanıyoruz. Önceliklerimiz bunlar olunca da ona göre yeme-içme alışkanlıklarımız olmaya başlıyor. Uyku düzenimiz değişiyor ve günlük hareketlerimizi, programlarımızı ona göre yapıyoruzGece uyanık kalmak için içtiğimiz kahveleri gündüz de uyanık kalmak için içmeye devam ediyoruz. Hızla yetişmemiz gereken iş yerimiz için zaman almayacak sofralar kuruyoruz. Çoğu kez paket servis ya da dondurulmuş hızlı yemeklerle geçiştiriyoruz. Hatta o kadar bile zamanımız yoksa marketten aldığımız çikolata ve gazlı içecek gibi hazır paketli ürünleri tercih edebiliyoruz. Hızlıca ve özensiz tercihlerimiz bizi rafineri, bol kimyasal içeren, sağlığımıza zarar veren bir hayata sürüklüyor. 


Zaman öyle akıp gider ki biz başarılara veya çoğu kez başarı zannettiklerimize ulaştığımızda vücudumuzu sınavdan kalmış buluruz. Kalitesiz bir yaşam şekli ile başarıya koşmaya çalışıyoruz. 



Sürekli bilgisayara bakmaktan fıtık olmuş boynumuz,

Hareketsizce oturmaktan alınan kilolarımız,

Gün boyu içilen çay-kahveden dolayı güm güm atan kalbimiz, Gece verimli uyumayıp sabahları yorgun uyanmalarımızYaşımızdan çok daha yaşlı hissetmelerimiz…


Sonuç olarak vücudumuz artık yaşam tarzımızı taşımakta zorlanıyor. Bir çiçek bile güneş görmediğinde veya ihtiyacı olan suyu alamadığında solup giderken, insanoğlu bu duruma ne kadar dayanabilir?  

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; Her şeyin aşırısı zararlıdır.

Her başarı hikayesinde “çok çalışmak” vardır ama bu bir süreliğinedir. Yaşam boyu ve ömrümüzü bizden alacak kadar süren bir çalışma temposu değildir. Başarma isteğimiz hayatımızdaki dengeleri bozduysa, sağlığımıza ve ailemize zaman ayıramaz hale geldiysek; bir yerde kazanırken bir yerlerde de kaybediyoruz demektir.


Peki çözüm nedir

Aşırılığımızı fark eder etmez, tekrar dengeye gelmeye çalışmak


Nasıl mı? 

Masa başı bir işimiz varsa saat başı kalkıp esneyebilirizİş yerimiz yakın mesafede ise araba ile gitmeyip biraz daha erken kalkıp yürüyerek gidebiliriz. İş yerindeki yeme içme düzenini değiştiremeyiz belki ama yanımızda yiyeceğimizi götürebiliriz. Yakınlarda ev yemekleri olan yerleri tercih edebiliriz ya da akşam evimizde sağlıklı gıdalar yiyebiliriz. Yetiştirmemiz gereken işler varsa geç saate kadar çalışıp geç yatmak yerine, erken yatıp erken saatte kalkarak çalışabiliriz. Uyumamız gereken en önemli zaman diliminde uyumuş oluruz. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu saatleri uykuda geçirip, sabah erken kalkarak işlerimizi yetiştirebiliriz.  Yani düzenli uykuyu, hareketi ve sağlıklı beslenmeyi hayatımızın içine sokabiliriz. O zaman tepkiselliğimizin azaldığını, tahammülümüzün arttığını fark edebiliriz. Hayat kalitemizi ve dengemizi bozmadan, değerlerimizi kaybetmeden başarıya ulaşmış oluruz. Böylece sağlığımızı kaybetmeden ulaştığımız başarıların tadını çıkarabiliriz.


Neyi başarmak istiyorsak isteyelim o yol insanın sağlığından geçer.

Sağlıklı bir yaşam için ise spor, uyku, doğru beslenme o yolda insana eşlik eder…


  ===   

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

Kim Kimdirİlişkide UstalıkBaşarı Psikolojisi programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.


 ===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 


Yahya Hamurcu





Yorumlar

Dilek dedi ki…
Hırslarımıza kapılıp en önemli şeyi ihmal edebiliyoruz, kendimizi😔 Güzel bir hatırlatma, kaleminize sağlık🌿
Adsız dedi ki…
Şu döneme ayna tutan ve farkinda olmadan insanın kendine yaptıklarını gösteren faydalı bir yazı olmuş.Guzel bir uyanışla birlikte dönüşüme sağlayacak bir yazı yüreğinize sağlık
Betül dedi ki…
Ne kadar öteliyoruz esas kendimizi... Kendime zaman ayırıyorum derken bile kendine zarar verecek şeyler yapıyor insan. Detayda çok önemli ama görmezden geldiğimiz bir konuydu. Teşekkür ederim :)
Adsız dedi ki…
Başarı ve mutluluk insanın ihtiyacı. Hayatta herşeyi mutlu olmak için yapar çünkü kendini başarılı hisseder ve motive olur. Emeklerinize sağlık 🌸
Ayşe dedi ki…
Onu da yapayım bunu da yapayım derken bir de bakmışız masaya çakılmışız...
İyi bir hatırlatma oldu teşekkürler 🌸
Adsız dedi ki…
Herkes başarmak ve mutlu olmak ister ✨💐
Adsız dedi ki…
Teşekkür ederiz bu güzel yazı için, emeklerinize sağlık...
Bize fayda veren bir şeyi zararlı hale getirmenin en kestirme yolu onu aşırılaştırmak...
Özlem dedi ki…
Sağlık kendimizde ne kadar da gerilere attığımız bir konu. Başarı sağlık ilişkisi üzerine çok keyifli bir yazı olmuş elinize sağlık.
Leyla dedi ki…
İnsan hayatında en önemli şey dengede yaşamak.Dengesi olmayan hayatta huzur ve mutluluk olmaz.Teşekür ederiz bu kıymetli yazı için...
Pervin Yiğiter dedi ki…
Sanki ömür boyu hep sağlıklı hep dinç olacakmışız gibi kendimize hor davranıp sağlığımızı es geçip hedefimize vardığımızda vücudun ve ruhun tükendiğini son raddede anlıyoruz. Oysaki hedefe giden yol sağlıktan geçer çok çalışmaktan değil dengeyi kurabilmekten geçer.Sınav zamanlarında sağlığımı düşünmeden hareket edip sınav sürecine hasta ve yorgun girdiğimde farkına vardım. Kaleminize sağlık, deneyimleri transfer yapabilmek için çok güzel bir yazı . Teşekkürler 💐
Adsız dedi ki…
Kendimize gelmemizi sağlayan güzel bir yazı. Kaleminize sağlık.
Adsız dedi ki…
Çok şükür her şeyin bir çözümü var. Yeterki sen çözmek iste.
Kaleminize sağlık...