PEMBE GÜLLER

 


‘’Pembe güller’’ diye geçirdi içinden, “çok güzeller…” Üstelik mis gibi de kokuyorlar. Beyza, çok sevdiği yemyeşil parkta yürüyordu. On bin adım sonrası oturup etrafı seyretmek huzur veriyordu. “Bu kadar güzel olmayı nasıl başarıyorsunuz?” diye sormak istedi. “Aslında güzel olduğunuz kadar faydalısınız da!” dedi. Güllerle konuştuğu için kendine güldü. Sahi neydi onu böyle konuşturan, güllerin kusursuz olması mı? Doğadaki her şey kusursuzdu aslında. Ee tabi, insanoğlu hariç!

İnsanoğlu için güzellik önemli vesselam!” dedi. Kadınlar güzel, erkekler yakışıklı olmak için uğraşır dururlar. Babaannesi, “İnsanın dışının yanında, içinin de güzel olması gerekir” derdi. Zira güller; dışarıdan bakıldığında güzel, detaya inildiğinde bir sürü faydası vardı. Yalnızca onlar değil, doğadaki her şeyin faydası vardı. Deniz, gökyüzü, toprak, ağaç, kuş, hepsi öyleydi. Bir düzen, bir kurallar bütünü vardı. Fayda vermelerinin yanında keyif de veriyorlardı. “İnsan da öyle olmalı.” diye düşündü.




“Neden insanın derdi sadece keyif ki?” Çok yakın zamanda şahit olmuştu. Faruk sırf güzel diye o kızı seçmişti.  Güzel ama yemek yapmayı bilmiyordu, öğrenmek de istemiyordu. Temizlik desen o temizlikçinin işiydi. Evindeki düzen için ise büyük dolaplar, çekmeceler gerekliydi. İnsanın harcayarak mutlu olacağını zanneden bir yapısı vardı. Kahve çoğunlukla dışarda içilirdi, balık evde pişirilmezdi. Genç insanlar oldukları için çevresindekilerin desteğine ihtiyaçları vardı. İnsan bir aramaz mı sorusu karşısında Faruk’un annesi şaşırıp kalıyordu. Araması, sorması, davet etmesi, desteklemesi gereken onlardı. Eğlenelim gezelim hayat kısa keyfimize bakalım diyor, faydayı kaçırıyordu. Dizi ya da film izleyerek bir günü geçirmek onun için sıradandı. Zihninde konsere, sinemaya, dışarda yemeğe giden insan sosyal hayattan keyif alan insandı. Modernlik için trend olan akıllı yeni bir eve, özel tasarım kıyafetlere ve mücevherlere ihtiyacı vardı. Cicim ayları geçince sorunlar gün yüzüne çıkmıştı.  Düğünde takılan takılar bitmiş, kredi kartı limiti dolmuştu. Faruk Aysun’dan destek beklerken şikâyet ve terk ediliş payına düşmüştü. “Ben onu tanıyamamışım, ayrı dünyaların insanıymışız. Güzelliğine aldanmışım, yanlış insanmış.” cümlelerini duymak da kaçınılmaz oluyordu. “Ne yazık ki süreç kötüye varmıştı.”

Hep öyle değil midir zaten? Güzel bir kedi yavrusu, mavi gözlü kız çocuğu, güzel olan hep dikkat çekerdi. Tasarımı harika ama performansı iyi olmayan duvardaki resimler, biblolar, fenerler, aksesuarlar… Hayran kalanların parmakla gösterdiği ince bantlı topuklu ayakkabın mesela? Rahat olmadığı için bir daha giyememiştin. Aslında uzun ömürlü olan, fayda verendi. İyice kaptırmıştı kendini, sesli sesli düşünüyordu; “Faydalıyı seçseler ya!”



Aslında insan faydasına olan şeyi seçme eğilimindedir. Aynı zamanda keyif almak da ister. Ama bazen faydalı ile güzel ayrı seçenekler olarak karşımıza çıkar. Hayat sorar, ‘’Neyi seçeceksin, kararlarını neye göre vereceksin?’’ Hayattan keyif alma ön plandaysa o zaman kararsız kalabilir veya yanlış seçimler yapabilir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki,Her faydalı, güzele varabilir, eğer insanoğlu sebat ederse.O zaman pembe gül gibi olmalı insan seçimlerde; fayda vermeli, faydalıyı seçmeli, estetikten de ödün vermemeli.

Peki, insan nasıl pembe gül olabilir?

 

 ===   

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

Kim Kimdirİlişkide UstalıkBaşarı Psikolojisi programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.



 ===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 


Yahya Hamurcu




Yorumlar

Sibel bslgn dedi ki…
O kadar şahit olduğumuz bir durum ki bu. Güzel olana giderken faydayı gözden kaçırıyoruz. Kaleminize düşüncenize sağlık teşekkürler. O zaman bu pembe çicekte benden size🌷☺️
Şükran dedi ki…
RABBİMİZ modelllemek için ne güzel canlı vecansızlar yaratmış. Her biri birşey öğretiyor
Ayşe Budak dedi ki…
İhtiyaç giderdikçe hem güzelleşir hem de güzelleştirir 🌹
Büşra S.D dedi ki…
Faydalı olanda devam edebilip güzele vardırabilmek dileğiyle.. kaleminize sağlık 🌹
Ncy Bşl dedi ki…
iyiye varan faydayı secenlerden olmak ümidiyle teşekkürler
Ncy Bşl dedi ki…
iyiye varan faydayı secenlerden olmak ümidiyle teşekkürler
Havva Ağırdil dedi ki…
İnsanın doğadan kendine ders cıkarması çok kıymtli. Bu her zaman yapabilsek hayatımızı b,r daha kolay olaçak.
Adsız dedi ki…
'Faydalıyı güzel sunmak' Ne önemli detaylar içeriyor💙 Elinize emeğinize sağlık 💜
Ç.S dedi ki…
Çok güzel yazı olmuş ellerinize sağlık...
Figen Ekame dedi ki…
İnsan somutlaştıkça yüzeysel seçimler yapar…
GA dedi ki…
Faydalıyı güzel sunmak elinize sağlık. Çok keyifli bir yazıydı.
Firuze dedi ki…
Doğruyu güzel yapmak çok öğretici çok kilit çözücü bir anahtar...teşekkürler
Eda dedi ki…
Her yaratılan fayda üzerine hareket eder. Bunu görebilmek ve güzeli ekleyebilmek için soyutlasmali insan. Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş